Jen ať do suterénu neteče

Odhady dalšího vývoje Česka se dramaticky liší. Největší otázka zní, jak dlouho si pobudeme v makroekonomickém suterénu.

Jen ať do suterénu neteče
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Kde jsou ty časy, kdy se odhady různých institucí od sebe lišily maximálně o půl procentního bodu a cokoli nad to vyvolávalo zvědavé dotazy či významné pomrkávání, jako že někdo je dost mimo. Dokonce i pedantické propočty dopadů brexitu nebo zvýšení amerických cel na evropská auta s mnoha „českými“ součástkami se lišily o nízké číslo na druhém místě za desetinnou čárkou. To bylo ještě loni.

Koronavirus úplně přeoral standardy. Za jeden kvartál se mohou odhady posunout klidně o dvě tři procenta, prozatím spíše dolů než nahoru. 

Loni v listopadu všichni počítali s tím, že česká ekonomika bude v roce 2020 růst sice pomaleji, ale pořád o nějaká dvě procenta. V dubnu – uprostřed uzávěry – ekonomové velkých bank projednou odmítli věštit a Česká bankovní asociace (ČBA) nevydala tradiční prognózu. Ministerstvo financí odhadlo v dubnu letošní pokles na minus 5,6 procenta – to je dnes považováno za téměř nemístný optimismus. ČNB o měsíc později přišla s minus osmi procenty a v čerstvé prognóze ČBA je rozptyl mezi minus 6,8 procenta a minus 10,3 procenta, střední hodnota je minus 7,5. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit