Jedna rána, jeden zásah

Muže, který usvědčuje „korporátní psychopaty“ z miliardových podvodů, ohrožuje regulace namířená proti spekulantům

Jedna rána, jeden zásah
Gabriel Grego těží z toho, že některé firmy lžou a fixlují účetnictví. Už mnoho jich odkryl a metodou short sellingu srazil na kolena. A vydělal velké peníze. | Archiv

Každý zná někoho takového už odedávna. Staršího většího kluka, kterému je neradno přeložit stéblo přes cestu. Čerta, který vás na Mikuláše sebere do pytle a odnese do pekel. Učitele, který nemusí zvyšovat hlas, aby měl ve třídě naprosté ticho. Toho chlapíka, s jehož slečnou se fakt nevyplatí flirtovat, protože dolní čelist máte nakonec jen jednu.

Pokud velíte firmě kotované na některé z velkých evropských či amerických burz a hrajete přitom s investory falešnou hru, je pro vás takovým chlapíkem Gabriel Grego. Čtyřiačtyřicetiletý Ital židovského původu působí na Wall Street coby šéf a zakladatel finančnické firmy Quintessential Capital Management. Vlajkovou lodí firmy je hedgeový fond Quintessential Capital, a ačkoli má ve správě – viděno optikou obřích konkurentů – jen drobné, tedy aktiva ve výši zhruba stovky milionů dolarů, vydělává na nich velmi slušné peníze. Od roku 2009 činí jeho roční výnos průměrně 13,9 procenta oproti 6,3 procenta za celou branži.

Riziko povolání

Koho teď napadne obehrané pořekadlo o malém kašpárkovi a velkém divadle, je vedle. Grego není kašpárek, v žádném smyslu slova. Zaprvé je držitelem černého pásku v karate, stejně zdatný je v kick boxu a má za sebou tříleté působení v elitní parašutistické jednotce izraelské armády. Tam si osvojil zvyk kvalitně se připravit, vyjádřený sloganem „jedna rána, jeden zásah“. Zadruhé se jeho fond specializuje na obzvlášť rizikovou činnost, jíž burziáni říkají short selling, krátké prodeje. Vydělává své peníze na poklesu akcií firem, o nichž se domnívá, že jsou nadhodnocené.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit