Je to na baterky

Legalizace velkokapacitních úložišť energií má podporu většiny parlamentních stran. Po letech průtahů by se tak mohl otevřít lukrativní trh se stabilizací soustavy.

Je to na baterky
Velkokapacitní baterie vznikají jako důležitá část moderní energetiky všude po světě. V Česku jejich rozvoj už léta brzdí nedořešená legislativa. | Profimedia.cz

Před třemi lety představoval pro Jana Fouska rok 2021 nejhorší možný scénář. Šéf Asociace pro akumulaci energie (AKU-BAT) měl cíl dostat do legislativy velkokapacitní bateriová úložiště, která tehdy začala v Česku hojně vznikat. To se v zásadě jevilo jako téměř vyřešený problém. Strnulost zákonodárného aparátu se však právě u baterek projevila v té nejhorší formě a obří úložiště v Česku dodnes fungují v legislativním vakuu. 

Nyní se však otevírá šance, že by se po letech jednání a tlaků akumulaci přece jen mohlo podařit zlegalizovat a že baterky by mohly začít fungovat jako regulérní energetický zdroj se všemi výhodami i povinnostmi. Lidovecký poslanec Marian Jurečka předložil pozměňovací návrh k novele energetického zákona, který s bateriemi počítá. 

Energošmejdi a baterky

Původní ambiciózní záměr komplexní změny klíčové energetické normy se v uplynulých letech scvrkl výhradně na voličsky atraktivní boj proti takzvaným energošmejdům. Díky Jurečkovu pozměňovacímu návrhu by se však baterky s „populárními“ energošmejdy mohly svézt.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit