Je to doopravdy pomoc? Rychlost očkování bude mít zásadní vliv na ekonomiku

Podniky čekají na pozitivní efekt očkování, ale mnohé se jej bez pomoci oživení ani nemusejí dožít.

Je to doopravdy pomoc? Rychlost očkování bude mít zásadní vliv na ekonomiku
ilustrační foto | Profimedia.cz

Už od jara se všichni zaklínají, že světlem na konci covidového tunelu bude vakcína. Když se konečně objeví, je základním úkolem nastavit očkování tak, aby co nejdříve vrátilo život a chod ekonomiky do normálních kolejí. Máme-li nedostatek očkovacích látek, nedostatek akutních lůžek, nedostatek zdravotnického personálu a hrajeme-li o čas s šířením nakažlivějších mutací koronaviru, pak zároveň podstupujeme velmi praktickou zkoušku na téma, jak alokovat vzácné zdroje. A jelikož to za nás nabídka a poptávka prostřednictvím ceny v tomto případě neudělají, v podstatě nastavujeme přídělový systém, kdo přijde na řadu dřív a kdo až později.

Prioritu by logicky měli mít ti, kteří udrží stát v chodu („kritická infrastruktura“ počínajíc zdravotníky), následovaní nejvíce ohroženými skupinami. Vědeckých studií na téma „nejrizikovější skupiny“ bylo ve světě publikováno za poslední rok mnoho, americké Center for Disease Control and Prevention (CDC) jich uvádí 125 a každý týden přibývají další. Podstatný pro sestavování pořadníku je fakt, že i uvnitř jednotlivých věkových skupin jsou lidé, u nichž bylo včera pozdě, a jiní, kteří mají riziko výrazně nižší, protože se těší dobrému zdravotnímu stavu. Pořadí, v jakém by měli být lidé zváni, by to mělo reflektovat, protože na něm bude záležet, kolik se podaří odvrátit komplikovaných případů nemoci, jak bude zatížen zdravotnický systému, v jakém uživatelském komfortu se bude vakcinace odehrávat a jakou míru stresu zájemci o očkování budou muset podstoupit.

Pojišťovny vědí

O českých zdravotních pojišťovnách si můžete myslet, co chcete, ale statistické analýzy pojistného kmenu z hlediska zdravotní zátěže chronickými onemocněními si ty pokročilejší z nich dělaly už před nějakými deseti lety. Česká data již tehdy potvrzovala ta americká, podle nichž pětina populace s třemi a více chronickými onemocněními čerpala skoro dvě třetiny nákladů na zdravotní péči. Každá zdravotní pojišťovna u nás ví přesně, jaké léky na recept její pojištěnci berou a jakou zdravotní péči proplácí.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit