Je bankovní krizi konec? Trhy tomu nevěří

JPMorgan zachránila First Republic, ale obavy burzovních investorů drží bankovní sektor dole.

Je bankovní krizi konec? Trhy tomu nevěří
First Republic Bank | fozo Juancat / Shutterstock.com

Největší americká banka (podle objemu aktiv) JPMorgan Chase převzala od bankovního regulátora FDIC kolabující finanční ústav First Republic za 10,8 miliardy dolarů. „Tím tato část krize skončila,“ řekl šéf JPM Jamie Dimon. Trh tak docela nesouhlasí: bankovní index newyorské burzy, jenž se v reakci na trable FR propadl o pět procent, pokračoval minulý týden v sestupu (viz graf). 

FDIC (Fond pojištění vkladů) říká, že rozhodnutí o prodeji First Republic „bylo výsledkem vysoce konkurenčního nabídkového procesu a vyústilo v transakci v souladu s požadavky na nejnižší náklady federálního zákona o pojištění vkladů“. Znamená to, že FDIC a JPMorgan se budou podílet na ztrátách, ale také na případném zpětném získání rezidenčních a komerčních úvěrů, které  First Republic svým klientům poskytla. 

 

JPMorgan si tak připsala aktiva FR, aniž by musela převzít většinu jejích závazků. Pobočky posledně jmenovaného domu pak na 1. máje znovu otevřely. Šéf JPMorgan a největší jméno mezi světovými bankéři dneška Jamie Dimon se v tiskové zprávě omezil na suché konstatování: „Tato akvizice celkově skromně prospívá naší společnosti, je aktivní pro akcionáře, pomáhá dále rozvíjet naši strategii bohatství a doplňuje naši stávající podobu.“

Nestává se často, aby se generální ředitelé účastnili prestižních nabídkových soutěží na věci, o kterých očekávají, že budou jen „skromným přínosem“ pro jejich společnosti. Ale také se nestává často, aby banka s aktivy v hodnotě 3,7 bilionu dolarů dostala okamžitý souhlas regulačních orgánů, aby přes noc spolkla v podstatě všechna aktiva banky v hodnotě okolo 200 miliard dolarů plus asi 100 miliard dolarů vkladů.

„Vláda nás a další vyzvala, abychom přistoupili, a to jsme udělali,“ uvedl Dimon. „Naše finanční síla, schopnosti a obchodní model nám umožnily podat nabídku na provedení transakce způsobem, který minimalizuje náklady FDIC.“

Sečteno a podtrženo, regulátor odhaduje, že nucená správa First Republic ji bude stát asi třináct miliard dolarů. Naopak JPMorgan díky nákupu First Republic zhruba o 200 miliard dolarů zbohatla. Pokud jste ten typ, jenž se obává důsledků rozšiřování institucí, které jsou „too big to fail“ (jsou tak velké, že je stát v případě potíží musí zachraňovat) – inu, pak vám tato transakce přidává vrásek zhruba za 200 miliard dolarů. Jste ovšem v menšině a budete v ní do chvíle, než na onu záchranu skutečně dojde.