Jdeme do finále a je tady loučení. Jak ČEZ opouští Bulharsko

ČEZ finišuje prodej bulharských aktiv, balkánské dobrodružství končí

Jdeme do finále a je tady loučení. Jak ČEZ opouští Bulharsko
Vyhrál folkpop. Nikdo neví, jak se zachová vítěz bulharských voleb, populistické uskupení ITN folkpopového zpěváka Slaviho Trifonova. | Profimedia.cz

Bulharská anabáze společnosti ČEZ je takřka u konce. Firma v následujících dnech dostane na účet peníze za svá bulharská aktiva. Nový majitel aktiv, společnost Eurohold, výměnou za ně získá od ČEZ akcie bulharských společností. Týdeníku Hrot informaci potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů.

ČEZ s firmou Eurohold podepsal kupní smlouvu v červnu roku 2019. Eurohold má ČEZ zaplatit 335 milionů eur, což je takřka devět miliard korun. Jednání o prodeji se táhnou od roku 2017, přitom uskutečnění transakce posvětil bulharský energetický regulátor až letos v lednu. „Snaha Bulharska prodej zkomplikovat byla patrná po celou dobu jednání,“ uvádí zdroj z vedení ČEZ. Jeho slova potvrzuje skutečnost, že například bulharský antimonopolní úřad nejprve transakci zablokoval, správní soud ale jeho rozhodnutí zrušil. Úřad transakci nakonec povolil až loni v říjnu. Letos v lednu ji pak posvětil i bulharský regulátor, což byla poslední podmínka pro uzavření obchodu.

ČEZ v jednom balíku prodává mimo jiné distribuční firmu CEZ Razpredelenie Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria nebo CEZ Trade Bulgaria.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit