Jarošovský pivovar staví soláry bez dotací. Chce být nejzelenější v Česku

V Jarošově staví jako jedni z prvních fotovoltaickou elektrárnu prostřednictvím takzvaného PPA kontraktu. Otevírá se tak cesta sluneční energii bez podpory.

Jarošovský pivovar staví soláry bez dotací. Chce být nejzelenější v Česku
Jarošovský pivovar, ilustrační foto | Archiv

Na zelené pivo o Zeleném čtvrtku si Češi už zvykli. Zelený pivovar však bude v Česku novinkou. Ambici vybudovat první uhlíkově neutrální výrobu piva má Martin Pacovský, který stál v minulosti v čele Útvaru obnovitelných zdrojů ČEZ.

V současnosti buduje spolu s Miroslavem Haraštou skupinu malých regionálních pivovarů Gourmet Invest, pod kterou spadají pivovary ve Znojmě a v Jarošově. A právě z jarošovského piva plánuje Pacovský udělat nejzelenější zlatavý mok v Česku.

Prvním krokem je instalace solárních panelů na střechu pivovaru. Pacovský se přitom rozhodl jít v Česku dosud neprobádanou cestou takzvaných PPA kontraktů (Power Purchase Agreements), které mnozí považují za budoucnost obnovitelných zdrojů bez dotací. 

„Jde o to, že někdo postaví elektrárnu a prodává elektřinu za předem dohodnutou cenu. Jelikož má fixního odběratele, má jisté cash flow a banka mu půjčí ochotněji, než kdyby elektřinu dodával do sítě,“ vysvětluje princip šéf Solární asociace Jan Krčmář.

Tuzemské podmínky ovšem podobnému typu smluv příliš nepřejí a podle Pacovského nebylo snadné najít firmu, která by chtěla do podobného kontraktu jít. „Na to, že jsem léta pracoval v ČEZ, to nebylo jednoduché. Nakonec se to ale podařilo a od března to začne fungovat,“ říká.

Partnera našel ve společnosti Atlantis Management, která už má s budováním fotovoltaických elektráren bez dotací zkušenosti. Jeden střešní 499kilowattový zdroj staví na Slovensku v areálu závodu Tesla v Liptovském Hrádku a v menším měřítku chystá obdobný projekt i v Praze.

Jarošovský pivovar bude mít elektrárnu od Atlantisu pronajatou a elektřinu nakoupí za cenu podle předem stanoveného výpočtu a se slevou oproti tržním cenám. Výhodou je i úspora na distribučních poplatcích. „Myslím, že to má velký potenciál. Ekonomicky to vychází úplně bez dotací. Možnosti dotace jsme si prověřovali, ale pro firmy naší velikosti se nehodí,“ říká Pacovský. Kritika, že podpora pro státem oficiálně podporované střešní instalace je v praxi zcela nevhodně nastavená, zaznívá dlouhodobě od mnoha firem.

V Jarošově dál počítají i s ukládáním energie do teplé vody, dobíječkou a firemní flotilou na elektrický pohon, i když podle Pacovského není snadné na trhu sehnat dodávku s dostatečným dojezdem. Nevylučuje, že pro dosažení vytoužené neutrality bude muset pivovar nakonec dokupovat i část certifikované zelené energie na trhu. „Budeme se tomu tedy přibližovat, ale není to akce na příští rok,“ uzavírá Pacovský.