Yellenová dává naději republikánům. Zlobí levicové demokraty

Bývalá šéfka Fedu Janet Yellenová, jež se má stát ministryní financí, by mohla udržet zadlužení USA na uzdě. Pro demokraty jako Bernie Sanders je ale zklamáním.

Yellenová dává naději republikánům. Zlobí levicové demokraty
Janet Yellenová | Profimedia.cz

Janet Yellenová získá další prvenství. Pokud její kandidaturu potvrdí americký Senát, stane se první ženou, jež bude šéfovat ministerstvu financí. Jejím hlavním úkolem má být podle Joea Bidena postavit americkou ekonomiku opět na nohy po krizi způsobené pandemií čínského viru. 

Respektovaná ekonomka, které bylo v srpnu 74 let, přidává do své biografie další klíčovou funkci v americké administrativě. Poté, co byla před rokem 2000 šéfkou ekonomických poradců prezidenta Billa Clintona, se v letech 2014 až 2018 stala guvernérkou americké centrální banky Fed (obě funkce zastávala jako první žena v historii). Nyní bude vykonávat další prestižní funkci pod třetím demokratickým prezidentem. 

Americká média se zajímají hlavně o to, jaký bude její postoj k dalšímu masivnímu zadlužování Spojených států, se kterým počítá v ekonomických plánech politický veterán Biden. Připomínají její výroky o dluhové zátěži, když byla v čele centrální banky. 

To by totiž znamenalo, že nebude nakloněná bezbřehému utrácení prostředků amerických daňových poplatníků. A to znepokojuje hlavně levicové demokraty, například jejich ikonu Bernieho Sanderse. Analytik Brian Gardner z investiční banky Stifel Financial Corporation upozornil na to, že Biden do svého ekonomického týmu nevybral nikoho z ultralevicového tábora demokratů. 

Wall Street Yellenovou bere

Yellenová je každopádně pozitivně vnímána mezi finančníky na Wall Street, je uznávána i mezi úředníky ve Washingtonu, napsal web časopisu Newsweek. Připomenul, že je také členkou správní rady organizace Výboru pro zodpovědný federální rozpočet (CRFB). Usiluje o to, aby se prováděla odpovědná fiskální politika.

Demokratický politik v místním Senátu ve státě Rhode Island Sam Bell výběr Yellenové označil za nejhorší možnou variantu, kterou Biden měl. Bell je považován za progresivního demokrata. Nelíbí se mu, že má bývalá centrální bankéřka až moc dobré vztahy s lidmi z Washingtonu. Pro skutečnou demokratickou politiku – rozuměj levicovou – je podle něj respektovaná ekonomka katastrofou. 

Obchodnice se strachem

Zastánce levicové hospodářské politiky Rohan Grey z Willamette University College dokonce Yellenovou označil jako „obchodnici se strachem z rozpočtového deficitu“. Grey tvrdí, že je potřeba ekonomiku podpořit obrovskými investicemi veřejného sektoru. A Yellenová by tento koncept mohla, společně s republikány, komplikovat.

Americký vládní dluh činí 27 bilionů dolarů, v tomto roce se zvýšil o 3,1 bilionu. To znamená, že je schodek trojnásobný oproti roku 2019. Loni činil 984 miliard dolarů (4,7 procenta HDP), letos v dubnu se celkový vládní dluh vyšplhal na 122 procent amerického HDP, což je nový rekord. 

Yellenová už v roce 2010 hovořila o navyšování dluhu po globální finanční krizi jako o neudržitelném trendu. Varovala před tím, že se zvýší tlak na zvyšování úrokových sazeb, čímž se podváže produktivita a ekonomický růst. O pět let později, už jako šéfka Fedu, kritizovala nadměrné zadlužování Spojených států a to, že se dluh k HDP neustále zvyšuje. 

Letos v únoru zopakovala, že je tempo zadlužování neudržitelné. Varovala, že většina Američanů masivní zadlužování státu nevnímá jako problém. Přitom na konci března americký Kongres souhlasil s dalšími výdaji na podporu ekonomiky ve výši 2,2 bilionu dolarů jako reakcí na covid.

V posledních měsících už ale Yellenová „otočila“ a uznala, že je třeba kvůli druhé vlně pandemie pustit do ekonomiky další biliony dolarů. „Musíme pokračovat v mimořádné fiskální podpoře,“ řekla pro Bloomberg Television. Díky tomu, že jsou nízké úrokové sazby, si to podle ní Amerika může dovolit. 

Další rána pro Sanderse

Biden naštval tábor Sanderse i tím, že do ekonomického týmu jmenoval Neeru Tandenovou. Ta před čtyřmi lety jako poradkyně Hillary Clintonové v demokratických primárkách fakticky potopila kandidaturu senátora z Vermontu. Také loni si Sanders stěžoval, že bagatelizuje progresivní myšlenky jeho spolupracovníků.

Jedná se o sypání soli do ran spojencům Sanderse, napsal web Politico. „Mluvíme o ženě, která notoricky napadá tým Bernieho Sanderse,“ postěžovala si jeho bývalá mluvčí Briahna Joy Greyová.

 

Tandenová, jež má indický původ, se má stát šéfkou mocného úřadu pro rozpočet Office of Management and Budget (OMB). Tato vládní agentura připravuje rozpočet prezidentského úřadu a také kontroluje programy ostatních vládních agentur.

Musí ale získat souhlas Senátu, což bude – pokud si tam udrží většinu republikáni – prakticky vyloučené. Dosud předsedala levicově zaměřené neziskové organizaci Centrum pro americký pokrok. Pro republikánské senátory je její nominace nepřijatelná.