Janeček či Diviš z kola ven. V boji o Hrad zbylo jen devět kandidátů

Ministerstvo vnitra odmítlo do prezidentské volby vpustit více než polovinu kandidátů, včetně Karla Janečka a Karla Diviše. Favorité mají listiny v pořádku.

Janeček či Diviš z kola ven. V boji o Hrad zbylo jen devět kandidátů
Kvůli nedostatečnému počtu platných podpisů občanů ministerstvo vnitra odmítlo zaregistrovat podnikatele Karla Janečka (uprostřed) a Karla Diviše (vpravo). Mohou se ještě odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu. | foto Profimedia.cz

Kvůli nedostatečnému počtu platných podpisů, jímž je deset senátorů, 20 poslanců nebo 50 tisíc řadových občanů, ministerstvo odmítlo zaregistrovat 12 z celkových 21 kandidátů, včetně podnikatelů Karla Janečka a Karla Diviše. Mohou se ještě do 30. listopadu odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu.

Úřad Divišovi uznal 49 884 podpisů, Janečkovi 48 091. Oba již reagovali, že se odvolají. „Takto vysokou chybovost nelze statisticky dost dobře vysvětlit,“ uvedl Janeček. 

Prezidentské volby se tedy nakonec smí zúčastnit expremiér Andrej Babiš (ANO), poslanec Jaroslav Bašta (SPD), senátor Marek Hilšer, odborový předák Josef Středula, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a šéfka České asociace povinných Denisa Rohanová.

Zelenou dostali rovněž všichni tři kandidáti podporovaní vládními stranami, a to bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, senátor Pavel Fischer a armádní generál ve výslužbě Petr Pavel.

Podle předvolebních průzkumů mají zatím největší šance na vítězství ve volbách Pavel, Nerudová, kteří kandidují s podporou občanů, a také Babiš, kterého podpořili jeho poslanci.