Jako za Stalina, říká kritik Kremlu, jemuž za nesouhlas s válkou hrozí 25 let za mřížemi

Ruský disident Vladimir Kara-Murza odmítl projevit „účinnou lítost“ i možnost požádat o milost.

Jako za Stalina, říká kritik Kremlu, jemuž za nesouhlas s válkou hrozí 25 let za mřížemi
Vladimir Kara-Murza | foto Profimedia.cz

Kdo čekal, že Kara-Murza, jeden z někdejších nejbližších spolupracovníků ruského opozičního politika Borise Němcova, pod tlakem okolností změkne, byl v neděli zklamán.

„Vím, že přijde den, kdy se temnota nad naší zemí rozplyne. Kdy se černá nazve černou a bílá bílou; kdy na oficiální úrovni bude uznáno, že dvakrát dvě jsou stále čtyři; kdy válka bude nazvána válkou a uzurpátor uzurpátorem; a kdy budou za zločince uznáni ti, kteří podnítili a rozpoutali tuto válku, a ne ti, kteří se ji pokusili zastavit. Tento den přijde stejně nevyhnutelně jako jaro, jež vystřídá i tu nejmrazivější zimu,“ řekl Kara-Murza moskevskému soudu ve své závěrečné řeči.

Hrozí mu 25 let vězení za… inu, těžko říct. Původně měl na sobě takřka hrdelní zločin neuposlechnutí policisty. Když zhruba před měsícem úřady přitáhly šrouby, přidaly k tomu nová obvinění z diskreditace ruské armády. Tento zločin je zločinem od loňska, kdy se Kreml kriminalizací nesouhlasu snažil potlačit kritiku své invaze na Ukrajinu. 

Dlouhá cesta uzdravení

„A pak naše společnost otevře oči a bude zděšena tím, jaké hrozné zločiny byly spáchány jejím jménem. Z tohoto uvědomění, z této reflexe začne dlouhá, obtížná, ale pro nás všechny tak důležitá cesta uzdravení a obnovy Ruska, jeho návratu do společenství civilizovaných zemí,“ řekl Kara-Murza. Jednání soudu bylo neveřejné, ale jeho obsah okamžitě pronikl na veřejnost.

Jedenačtyřicetiletý disident, který byl zadržen v dubnu 2022 po návratu do Ruska ze zahraničí, je posledním z řady opozičních aktivistů, reportérů a dalších, kteří jsou zatčeni a stíháni během sílícího zásahu Kremlu proti občanské společnosti.

U soudu řekl, že je hrdý na to, co udělal, a nebude nad tím vyjadřovat lítost. Odmítl také požádat o zproštění viny. „Tento proces nepřipomíná ani tak procesy ze šedesátých a sedmdesátých let, ale rovnou ty z let třicátých,“ dodal Kara-Murza.