Jako ve středověku. Ruští vojáci, kteří nechtějí bojovat, jsou drženi v jámách

Ruské řízení války na ukrajinské frontě připomíná v mnoha ohledech barbarské vedení boje bez jakékoli úcty k vlastním vojákům.

Jako ve středověku. Ruští vojáci, kteří nechtějí bojovat, jsou drženi v jámách
Morálka ruských vojáků klesá. Mobilizovaní Rusové často odmítají bojovat s Ukrajinci, ilustrační foto | Shutterstock.com

Vojáci ruské armády, kteří odmítají bojovat na východní Ukrajině, jsou zavíráni do sklepů nebo i do jam, ve kterých živoří v nehygienických podmínkách bez dostatku vody a potravin. Uvedl to ruský opoziční zpravodajský portál Astra Press. 

Nespokojení ruští vojáci obviňují své velitele, že je na frontu „hodili jako psy do lesa“. Fakticky bez výstroje a výzbroje, ale i zásob jídla a vody. I proto odmítají bojovat. Mobilizovaní vojáci z 60. motostřelecké brigády z oblasti Přímořského kraje, Kamčatky a Sachalinu byli za trest drženi za neuposlechnutí rozkazů několik dní ve vykopaných jámách nebo rozbořených sklepích a pak byli odvedeni neznámo kam, uvedl telegramový kanál Astra Press.

Mobilizovaným mužům, kteří nechtějí bojovat, nadřízení vyhrožují vysláním bez neprůstřelných vest a přileb do ofenzivních akcí, ze kterých se už nevrátí, stěžují si příbuzní vojáků. S vojáky, kteří byli potrestáni, nemají příbuzní od té doby žádné spojení. „Nejsou žádní velitelé, kteří by nás odvedli do první linie. Není zde žádné vybavení, evakuační týmy, vysílačky,“ stěžuje si jeden z vojáků na videu.

Voják Jevgenij Frolov byl vojenským soudem ve městě Spassk-Dalnij na Dálném východě odsouzen za neposlušnost (nechtěl bojovat) na 2,5 roku vězení. Byl jedním z těch , kteří byli zadržováni ve sklepě rozbořeného domu ve vesnici Zavitne Bažannija v Doněcké oblasti, kterou okupuje Rusko. 

Udržet nespokojené vojáky za každou cenu na frontě

Aktivistka a bojovnice za dodržování práv ruských vojáků Jelena Popová řekla Rádiu Svobodná Evropa, že hlavním cílem ruské armády je udržet neposlušné vojáky v blízkosti fronty a donutit je nakonec opět bojovat i přes jejich odpor.

„Velitel ve válečné zóně nemá zájem člověka uvěznit. Potřebuje ho na frontě a donutit jej, aby šel zabíjet a zemřít. Proto se uchyluje k tak divokým metodám,“ tvrdí Popová. Podle ní jsou praxe a chování ruských oficírů „středověké“. 

Už loni v listopadu si ruský voják Michail Nosov stěžoval na to, že byl na východě Ukrajiny zadržován ve sklepě kvůli tomu, že nechtěl jít bojovat. K ruskému vyšetřovacímu výboru podal stížnost na taktické chyby vyššího vedení, na lhaní podřízeným a nedostatečnou lékařskou a materiální podporu. „Moje důvěra ve velitele byla otřesena,“ napsal podle svého advokáta Maxima Grebenjuka.

Právník dodal, že od svých klientů vojáků dostal podobných stížností víc. „Byli uvrženi do sklepů, kde byli drženi v nelidských podmínkách bez formalizace procesních dokumentů, nebyla vznesena žádná obvinění,“ vysvětlil advokát. Popová uvedla, že ruští vojáci, kteří nechtějí bojovat a stěžují si na své nadřízené, se zároveň obávají vést nerovný právní boj s ruskou oficiální mocí. „Byli dlouhodobě ve stresu, v podmínkách, kde se nedodržuje zákon, funguje pouze síla a násilí,“ doplnila. 

Totalitní praktiky v armádě. Kritika neexistuje

Ruská armáda stále funguje na principech totalitní armády z dob Sovětského svazu. Samostatné myšlení nebo stížnosti na nadřízené nejsou dovoleny. Jak dopadne ten, kdo si stěžuje, ukazuje příběh populárního generálmajora Ivana Popova, dnes už bývalého velitele 58. ruské kombinované armády.

Měl mít konflikt s vyššími důstojníky, protože si stěžoval na poměry na frontě a na vedení ministra obrany Sergeje Šojgua a šéfa generálního štábu Valerije Gerasimova (stejně jako dříve Jevgenij Prigožin, který při nedokončeném puči wagnerovců požadoval odvolání právě této dvojice).

Popov veřejně poukázal na to, že jednotky nemají dostatečnou podporu dělostřelectva, úplně chybí bojový průzkum, ztráty na bojišti jsou neúměrně vysoké i kvůli absenci vojenských zdravotníků. Ruští prováleční blogeři si všímají, že od potlačení Prigožinovy vzpoury na konci června začal v ruské armádě doslova hon na čarodějnice.

Kdokoli, kdo vznese námitky nebo upozorní na nedostatky v zásobování či vedení války, je okamžitě označen za nepřítele a degradován, případně zatčen. Popovovo odvolání dále prohloubí už tak nízkou morálku vojáků na frontě, varují blogeři s vazbami na příslušníky ruské armády.