Jako kůl v plotě. Zemana začínají opouštět i ti nejvěrnější

Miloš Zeman po svém prvním zvolení na Hrad v lednu 2013 sliboval, že bude prezidentem dolních deseti milionů. Podle průzkumů se ale důvěra veřejnosti v hlavu státu razantně propadla.

Jako kůl v plotě. Zemana začínají opouštět i ti nejvěrnější
Prezident Miloš Zeman | foto Profimedia.cz

V legendárním projevu v Červeném Hrádku u Plzně v létě 1989 tehdejší šéf KSČ Miloš Jakeš označil komunisty za „kůl v plotě“. Za pár měsíců vypukla sametová revoluce a slovní obrat „kůl v plotě“ se stal jedním z jejích symbolů.

Za pár měsíců skončí Miloši Zemanovi jeho desetiletý pobyt na Pražském hradě a může si také tak trochu připadat jako onen pověstný „kůl v plotě“. Nejenže se mu totálně rozpadla jeho mnohaletá zahraniční politika jednoznačně směrovaná na Rusko a Čínu, ale opouštějí ho také jeho dlouhodobí spolupracovníci v takzvaném lánském poradním týmu a rovněž spokojenost veřejnosti s jeho prací se propadá na rekordně nízkou úroveň.

Odcházející poradci

Nejčerstvější je právě rozpad prezidentova poradního týmu, respektive odchod několika výrazných osobností. Názor za všechny asi nejlépe vystihl bývalý odborový předák a exposlanec sociální demokracie Jaroslav Zavadil: „Znám se s Milošem třicet let, ale poslední měsíce mi došla trpělivost.“

Zavadil není jediný. Skončit se rozhodl šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který byl lidmi z Hradu tak dlouho ubezpečován, že je horkým kandidátem na nového guvernéra České národní banky, až prezident nakonec jmenoval Aleše Michla. Ostatně odchod z poradního týmu údajně zvažuje i dosluhující guvernér Jiří Rusnok, jenž s Michlem také nesouhlasil. Michl, který je absolutním Rusnokovým protipólem a vůbec nezaručuje zachování kontinuity měnové politiky ČNB, ostatně leží v žaludku více expertům.

Ze Zemanova týmu odchází také prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák nebo předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Zůstali jen ti nejvěrnější z nejvěrnějších – třeba kanc­léř Vratislav Mynář nebo poradce Martin Nejedlý.

Ostatně právě Nejedlý je patrně dalším důvodem, proč už se někteří experti nechtějí účastnit lánských dýchánků. Skutečně se po ruské agresi na Ukrajině těžko vydýchává, když by pak u jednoho stolu měl sedět muž s mimořádně úzkými vazbami na Kreml.

Nespokojená veřejnost

Když Miloš Zeman v lednu 2013 zvítězil v historicky první přímé volbě hlavy státu, nechal se slyšet, že bude prezidentem dolních deseti milionů. Není třeba vyjmenovávat všechny Zemanovy činy a prohlášení, kterými svůj slib mnohokrát porušil. Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi je s prezidentovou prací spokojeno jen dvacet procent obyvatel, přičemž zhruba rok před druhou přímou volbou to bylo 57 procent.

Tento propad si Zeman podle agentury „vysloužil“ za nedávné udělení milosti šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl pravomocně odsouzen ke třem letům vězení, peněžitému trestu 1,8 milionu korun a čtyřletému zákazu činnosti za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zpevnění břehů lánské vodní nádrže Klíčava. Není se co divit. O takovém laskavém přístupu hlavy státu si dolních deset milionů může nechat jenom zdát.