Jaká krize? Smidova STRV utržila 15 milionů dolarů

Česká technologická firma STRV s těžištěm v USA dokázala růst i navzdory krizi. Lubo Smid se v ní rozhodl získat vlastnickou majoritu.

Jaká krize? Smidova STRV utržila 15 milionů dolarů
Lubo Smid | Archiv

STRV je jedním z mála vítězů vzešlých z pandemické krize. Za své služby vyfakturovala softwarová společnost 15,35 milionu dolarů, což je o pět procent více než za rok 2019. Více než polovina příjmů přišla od klientů nově získaných právě v roce 2020.

„Zhruba první polovina loňského roku se nesla na vlně nejistoty, kdy nám vypadli čtyři z deseti největších klientů. Mým cílem tak nebylo trhat obratové rekordy, ale naopak se zaměřit na vytvoření stabilního prostředí pro náš dvousetčlenný tým,“ komentuje spoluzakladatel a šéf společnosti Lubo Smid.

Česká firma v rámci probíhající pandemie přijala řadu opatření. Tím nejdůležitějším bylo otevření se světu. STRV tak mimo USA a několika klientů v Londýně začala vyhledávat firmy po celém světě a spolupracovat s nimi. Z 15,35 milionu dolarů ovšem stále nejvíce přišlo právě ze Severní Ameriky, a to 12,84 milionu dolarů (84 procent). Mezinárodní klienti pak do výsledného čísla přispěli částkou 1,12 milionu dolarů (sedm procent), zbylých 1,39 milionu (devět procent) za vývoj firmě zaplatily její spin-off projekty a také projekty, do nichž již dříve investovala.

STRV společně s dalšími partnery provozuje celkově pět aplikací, mezi něž patří seznamovací aplikace Surge, Zoe, Grizzly a hry Dot 2 Dot a ColourMe. Ačkoli v průběhu pandemického roku byla pozornost STRV primárně zaměřena na zakázkovou část byznysu, vygenerovaly tyto aplikace další příjmy ve výši 1,74 milionu dolarů a EBIT 307 tisíc dolarů.

Zásadní novinkou pro společnost je změna v pozici majoritního vlastníka. Tím byl doposud David Semerád, který počátkem roku 2018 přenechal vedení skupiny Smidovi. Ten nyní od Semeráda a Martina Šťávy odkupuje část podílu společnosti, a získává tak majoritu. Všichni ze zakladatelské čtveřice – Smid, Semerád, Šťáva a Pavel Zeifart – ve firmě zůstávají i nadále jako akcionáři.