Jak zastavit šílené střelce? Pomohlo by zřejmě jen zrušení druhého dodatku ústavy

Druhý dodatek ústavy zajišťuje Američanům právo nosit zbraň a nikdo není tak po zuby ozbrojen jako oni. Dokud se to nezmění, budou děti umírat stejně jako před měsícem v Uvalde.

Jak zastavit šílené střelce? Pomohlo by zřejmě jen zrušení druhého dodatku ústavy
ilustrace | Vojtěch Velický

Město Kennesaw leží jen pár mil na severozápad od Atlanty. Žije v něm zhruba stejně lidí jako v Kolíně, Třinci nebo ve Znojmě a už čtyřicet let v něm platí nařízení, které každé „hlavě domácnosti“ povinně ukládá „držet střelnou zbraň a střelivo“. Násilná kriminalita tu skoro neexistuje a za posledních šest let se tu stala jen jedna vražda, což je v přepočtu na obyvatele zhruba dvanáctkrát méně, než činí průměr ve Spojených státech.

Když letos v březnu přijeli do Georgie reportéři CNN, starosta Kennesaw Derek Easterling odpověděl na jejich dotazy (jistě už mnohokrát vyzkoušenou) otázkou: „Pokud jste zločinec a chystáte se v Kennesaw spáchat zločin, budete riskovat, že majitel domu je občan dodržující zákony?“ Pokud by to všechno byla pravda, stalo by se Kennesaw živoucím důkazem pravdivosti – částí americké veřejnosti tak oblíbené – teze, že dostatečná palebná síla snižuje kriminalitu.

Ve skutečnosti je to trochu jinak. Nařízení nemyslel nikdo nikdy úplně vážně. V době přijetí šlo především o politickou proklamaci, nařízení výslovně zprošťuje povinnosti být ozbrojen každého, komu v tom brání svědomí, dodržování navíc nikdo nevymáhá, a tak – jak odhadl tamní šerif pro časopis Scientific American – má zbraň jen asi polovina těch, kteří by ji mít měli. A co víc, podle vyjádření kriminologa Davida McDowalla mělo Kennesaw minimální zločinnost odjakživa a řečené nařízení na to mělo pramalý vliv.

Věda je navíc neúprosná a její závěry jsou jasné: čím více zbraní, tím více zastřelených a zavražděných. Zhruba polovina Američanů sice nebude s předchozím tvrzením souhlasit, jenže proti jejich názoru stojí více než tři desítky studií a ty nelžou. Devatenáct dětí a dvě učitelky, které před měsícem v texaském Uvalde postřílel sotva dospělý frustrát Salvador Ramos, jsou jen nepatrnou částečkou daleko širšího problému. A bizarní nařízení města Kennesaw dokonale odhaluje, v čem spočívá. Dovedete si představit, že by něco podobného zavedli v Kolíně, Třinci nebo ve Znojmě?

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit