Jak vypadá chytré zemědělství? Farmáře v Rakousku nahradily drony

Úrodná krajina Horního Rakouska zažívá technologickou revoluci. Nad úhlednými řádky vinic ve výšce zhruba padesáti metrů nad zemí tiše bzučí první robotický farmář.

Jak vypadá chytré zemědělství? Farmáře v Rakousku nahradily drony
Společnost Huawei spolupracuje s rakouským provozovatelem dronů Dronetech na chytrém zemědělství | foto Huawei (publikováno se svolením)

Jeho špičkové optice neunikne sebemenší detail. Jakmile umělá inteligence vyhodnotí, že některé rostliny potřebují přihnojit či postrádají vláhu, na pomoc vyrazí další dron. Ten cíleně poskytne hnojivo, vodu či pesticidy přesně tam, kde je potřeba. Futuristický projekt ve vinařství Nussböckgut je první vlaštovkou chytrého zemědělství na území Rakouska. Už nyní sbírá body především za udržitelnost a do budoucna s ním jsou velké plány.

Práce farmáře s sebou vždy nesla spoustu záludných neznámých – jaké bude počasí, kolik se urodí, zda je všude dostatek vody nebo kdy je ta nejlepší doba pro sklizeň. Nalézt správnou odpověď často vyžadovalo inovativní přístup i notnou dávku štěstí. S rozvojem technologií se naštěstí mnohé zjednodušilo. Mobilní 5G sítě ovšem přináší skutečný průlom v zemědělství, který ušetří práci farmářům a zároveň zabrání plýtvání prostředků.

Jen tam, kde je potřeba

Projekt inteligentních polí vznikl ve spolupráci technologického giganta Huawei a největšího rakouského provozovatele dronů, společnosti Dronetech, s jedním hlavním cílem – prokazatelně zvýšit udržitelnost lokálního zemědělství. Toho lze dosáhnout především optimalizací celého pěstitelského procesu a právě zde doposud ležel kámen úrazu. Zavlažování, hnojení i užívání pesticidů probíhá v drtivé většině případů plošně, přitom ne všude je taková péče potřeba. Jak ale zjistit, co si žádá který řádek plodin nebo metr čtvereční půdy?

Klíčem k hádance je pečlivý monitoring, sběr dat a jejich důkladná analýza. Vyslat desítky farmářů, aby krůček po krůčku kontrolovaly každý lísteček vinice nebo nedejbože větvičku rostoucího chřestu, jehož pěstování se v Nussböckgut také věnují, by byl holý a zdlouhavý nesmysl. Avšak koordinovaná letka dronů tuto práci zvládne levou zadní.

Společnost Huawei spolupracuje s rakouským provozovatelem dronů Dronetech na chytrém zemědělství
foto: Huawei

Díky 5G modulu od Huawei drony v reálném čase přenáší veškerá data a zvládnou takto detailně zmapovat každý kout pole, sadu či vinice. Multispektrální senzor ukazuje, kolik světla rostlina vstřebává, kde na světelném spektru a jaké světlo odráží. „To nám dává informaci o tom, jak zdravá rostlina je. Nezáleží na tom, jestli to je chřest, vinná réva nebo strom,“ říká Nikolaus Tuschar, mluvčí rakouské pobočky Huawei.

5G a umělá inteligence v souladu s přírodou

Odvětví zemědělství čelí mnohonásobně širší škále výzev než kdy dříve. Zásadní vliv má bezesporu klimatická krize, ovšem problémy nejsou pouze s podnebím či teplotními výkyvy. „Zemědělství je velmi náročné na pracovní sílu. Je těžké sehnat kvalifikovaný personál a je důležité zacházet s plodinami co nejšetrněji k životnímu prostředí,“ vysvětluje Beatrix Velechovsky, vedoucí manažerka vinařství Nussböckgut. Díky zapojení dronů, které zvládají v krátkém časovém úseku monitorovat rozlehlé zemědělské plochy, mohou zaměstnanci vinařství poskytovat svým plodinám péči na míru i v menším počtu lidí a zároveň výrazně snížit množství použitých pesticidů a dalších zdrojů. „Díky dronům zachráníme až 400 kg chřestu na hektar, a to už jsou významné výdělky,“ pochvaluje si šéf společnosti Dronetech Felix Müller.

Největší překážkou je v současné době hlavně dostupný 5G signál ve venkovských oblastech. Síťové pokrytí je totiž primárně koncipované pro koncové uživatele na zemi či v budovách. Pro drony, které se mohou pohybovat i několik desítek metrů nad zemí, se tak připojení musí optimalizovat. „Nízká latence umožněná 5G je velmi důležitá pro mise, které plánujeme do budoucna“ dodává Müller.

„Operátor musí být schopen kdykoli zasáhnout, a to hned. Nejpozději s odstupem jedné milisekundy.“ Pojďme trochu předběhnout – ve třetí fázi projektu totiž jeho autoři zamýšlejí, že budou drony odvádět svou práci samy bez lidského přičinění. Právě nízká latence by umožnila dronům reagovat v reálném čase na nečekané situace. Těmi může být například přelet záchranářské helikoptéry nad danou oblastí, ale nezřídka také naštvaný orel hájící své teritorium.

Bzučení dronů jako hudba budoucnosti

Projekt chytrého zemědělství testují ve vinařství Nussböckgut s úspěchem již druhým rokem. Na základě pozitivních výsledků se nyní partneři rozhodli uvést projekt z první do druhé fáze s názvem „Digital Sky“, v rámci níž se mimo jiné zaměří na vývoj konceptu sdílené ekonomiky pro služby dronů. Drony a jejich řešení s využitím umělé inteligence by si pak mohli jako balíček pronajmout i další zájemci, přičemž by se nemuselo nutně jednat jen o zemědělce.

V praxi by tak drony mohly kontrolovat stav půdy, ale také elektrického vedení nebo solárních panelů spravovaných velkými firmami, či malých fotovoltaických elektráren na střechách rodinných domků. Služba by byla dostupná pro podniky, stejně tak jako pro jednotlivce či obce. Webovou platformu nabízející tyto služby na míru pro širokou škálu různých aplikačních scénářů by chtěli partneři uvést do provozu do tří let. Možná již na konci této dekády tak za vaší sklenkou vína, mísou salátu či elektřinou v domě budou vedle farmářů a techniků stát (či spíše létat) průmyslové drony, které uspoří čas, finanční náklady i další zdroje. Už se také těšíte?

Donášková služba 2.0
Bezpilotní drony se v posledních letech stávají významnou součástí logistických operací a jejich popularita je na rychlém vzestupu. Není se čemu divit, lepšího kurýra totiž nenajdete. Dron je na rozdíl od dovážkové služby v autě nebo na mopedu rychlý, ekologický a při součtu celkových nákladů i mnohem levnější. Během pandemie využívala řada čínských měst drony k doručování léků, biologických vzorků, ale také například k rozprašování dezinfekce. Velkoplošné lockdowny a omezení pohybu nasazování dronů ve službách zásadně urychlily, ale první vlaštovky jsme mohli pozorovat už mnohem dříve. Technologický gigant Huawei například již v roce 2017 pomocí dronů vzduchem rozvážel kávu v prostorách svého kampusu v čínském Šen-čenu.