Jak se zbavit krále. Němci řeší vyhoštění thajského monarchy

Německým politikům nedá spát delikátní diplomatický problém. Jak vyhostit thajského krále, na kterého se valí kritika z domova i z celého světa za jeho nedemokratické postoje a rozmařilý život nedůstojný monarchy.

Jak se zbavit krále. Němci řeší vyhoštění thajského monarchy
Thajský král Ráma X. | Profimedia.cz

Thajský král Ráma X. (celým jménem Mahá Vatčirálongkón Bodindradebajavarangkun) začíná být stále větší přítěží pro Německo. Jeho extravagantní život, libující si v luxusu a milenkách, je kritizován nejen německou veřejností, ale také doma, protože většinu roku tráví ve své bavorské vile postavené u Starnberského jezera nedaleko Mnichova. 

Z oficiálních míst je kritizován hlavně za autokratické postoje a podporu vojenské vlády. V samotném Thajsku totiž platí velmi přísný zákon, jenž nařizuje tresty až 15 let vězení pro kritiky „urážející“ královský majestát. Často se zákon používá k umlčení thajských aktivistů, kteří požadují změnu ústavy

Kritika zleva

Bavorský pobyt kritizují hlavně levicoví poslanci německého parlamentu. Chtějí, aby německá vláda zasáhla a rozmarného autokrata vyhostila. I když se o tom zmínil i německý ministr zahraničí Heiko Maas z SPD, nebude to jednoduché. Hlava Thajska může být vyhoštěna pouze v případě, že bude prokazatelně vládnout 70milionovému království z Německa. A to je těžko prokazatelné. 

Král požívá diplomatické imunity a nemůže být ze země vyhoštěn, vyplývá ze stanoviska Vědeckých služeb Spolkového sněmu, které si vyžádali poslanci strany Levice (Die Linke). Služba má poslancům poskytovat nestranné informace, jež jsou nezávislé na názoru německé vlády a ministerstev. 

Král by mohl být vyhoštěn na základě označení „persona non grata“, jež se rovná nejvyššímu diplomatickému trestu, ale zároveň je takový krok považován v domovské zemi za velmi nepřátelské, až provokující gesto, zvláště u vládnoucího monarchy. Jinou možnost Německo prakticky nemá, domnívá se poradní orgán německého parlamentu. V rámci diplomatické imunity tak nemůže být ani stíhán v Německu za své činy.

Zakažte mu vstup

Levice žádala německou vládu, aby krále po jeho návratu do Thajska v říjnu „zabanovala“ a znemožnila mu návrat do oblíbeného Bavorska. „Kdokoli brutálně potlačuje demokratické hnutí pomocí vojenské junty, neměl by být odměněn vízem pro dlouhé luxusní pobyty v Německu,“ uvedly poslankyně Levice Sevim Dağdelenová a Heike Hänselová.

Nicméně i Maas připustil, že nemá důkazy, že by bohatý thajský král vydával z Německa vládní dekrety, jež porušují lidská práva, jak poslanci tvrdí. „Otázka, co udělala německá vláda, aby zabránila protiprávnímu jednání, zůstává nezodpovězena,“ nevzdává se myšlenky vyhostit krále poslankyně Zelených Margarete Bauseová. 

Thajsko bylo po vojenském převratu v roce 2014, kdy převzala vládu vojenská junta, kritizováno i v rámci EU. Vládu řídí premiér Prajutch Čan-Oča, který v roce 2019 vyhrál také volby. Podle odpůrců režimu nebyly svobodné. 

Demonstranti v Bangkoku, ale i v jiných městech už několik měsíců požadují reformu monarchie a kontrolu nad královským majetkem. Jakákoli kritika královské rodiny byla v zemi desítky let tabu, to se ale mění. Po oblíbeném Rámovi IX., který vládl přes 70 let a byl Thajci zbožňován, se jeho syn nábožné úctě netěší.

V asijské zemi je král kritizován i kvůli tomu, že většinu roku tráví v Bavorsku i se svým početným harémem a nevěnuje se problémům země, která je postižena pandemií covidu a s tím souvisejícím kolapsem turistického ruchu. 

Demonstranti z řad studentů tvrdí, že v zemi panuje vojenská diktatura. Navíc žádají, aby se oddělil soukromý majetek krále od státu. Nechtějí, aby svým rozmařilým životním stylem „utrácel peníze“ obyčejných Thajců.

Královská rodina totiž ovládá majetek, jehož hodnota se odhaduje na 40 miliard dolarů (880 miliard korun). Kromě podílu v největší komerční bance Siam Commercial Bank, kde král drží 23 procent akcií, má i třetinový podíl v největším thajském průmyslovém holdingu Siam Cement Group.

„Lidé by měli mít možnost vědět, jak jsou peníze utráceny, a kontrolovat instituce – nejen královské, ale i ostatní. Už nebudeme akceptovat vojenskou moc,“ řekl jeden z demonstrantů. Zaznívají také názory, že by se monarchie měla přeměnit na republiku

Syn bez charismatu

Mahá Vatčirálongkón je pevně spojen s armádou, většinu života byl jejím příslušníkem. Nemá takové charisma jako jeho otec Pchúmipchon Adundét, zdůraznil Patrick Jory z australské univerzity v Queenslandu, který se specializuje na historii jihovýchodní Asie včetně Thajska.

Král Ráma IX. zemřel v roce 2016, jeho syn se nechal korunovat až v roce 2019. Připomíná se i jeho výstřední krok, kdy nechal jmenovat svého oblíbeného pudla Fufu maršálem thajského letectva a nechal mu ušít i zmenšenou uniformu. I proto už není v očích mladých Thajců ideální hlavou země, které všechno projde. Samotný král vzkázal protestujícím, že Thajsko je zemí kompromisů a že všechny obyvatele země miluje stejně. Zda ale přijme požadavek na změnu ústavy, není jasné.