Jak se lepí díra po covidu

Ani 400 miliard korun letos nebude českému zdravotnictví stačit. Stát se opět chystá zvednout platby za své pojištěnce.

Jak se lepí díra po covidu
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Letošní rok bude po dobrých předcovidových časech druhý v řadě, kdy se rozdíl mezi příjmy a výdaji zdravotnického systému propadne do minusu. Zatímco loni se schodek vešel do deseti miliard, letos už těch miliard bude padesát. Aby se zdravotní pojišťovny a nemocnice nedostaly kvůli koronakrizi do finančních problémů, zvedl stát dvakrát platby za své pojištěnce, kterých je skoro šest milionů. A teď se k tomuto kroku chystá potřetí. Pandemie a opakované státní injekce ale pouze oddálily změny ve financování celého českého zdravotnictví.

Kde se berou?

Nejvíc peněz do zdravotnictví nejde přímo ze státního rozpočtu, ale z veřejného zdravotního pojištění. Do něj plynou z rozpočtu každý měsíc peníze za takzvané státní pojištěnce, tedy důchodce, děti nebo nezaměstnané, kterých je zhruba 5,9 milionu. Náklady na jejich léčbu ale vybrané peníze přesahují, dotují se z plateb zaměstnanců, zaměstnavatelů nebo OSVČ. Celkově hospodaří veřejné zdravotní pojištění skoro se 400 miliardami korun. V posledních letech platby za státní pojištěnce rostly, loni o 50 miliard, letos o dalších 20 miliard. Měsíčně tak letos stát už hradí za jednoho svého pojištěnce 1767 korun. O 500 korun se platba zvýšila v reakci na covid loni v červnu, o další dvě stovky letos od ledna. Právě tyto peníze umožnily, že v systému bylo dost peněz na zvládnutí krize. Platby za státní pojištěnce ale nabraly dost strmou vzestupnou křivku. Ještě v roce 2015 to bylo 60,9 miliardy, letos státní rozpočet už kalkuluje s téměř 130 miliardami.

• 1767 korun měsíčně letos stát hradí za jednoho svého pojištěnce. Oproti loňsku je to nárůst o 700 korun a další navýšení o 200 korun na hlavu je ve hře.
• 451 miliard korun budou podle očekávání činit celkové výdaje českého zdravotnictví.

Právě teď se hraje o to, zda stát přisype do systému ještě jednou. Jasno by mělo být do konce měsíce. Nikdo včetně opozice se netváří, že by se tak stát nemělo. Jedná se spíše o to, kolik to bude. V minulých měsících se úvahy pohybovaly mezi 200 a 500 korunami měsíčně na jednoho státního pojištěnce. Poslední vyjádření premiéra Andreje Babiše ukazovala na to, že by mělo jít o dvě stovky. I to by do systému přineslo dalších více než 14 miliard korun. Znamenalo by to, že by za rok stouply měsíční platby na jednoho státního pojištěnce o 900 korun. Další platby by jistě přinesly do systému stabilitu, jak moc jsou životně důležité, je ale patrně jiná otázka.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit