Vypukne další očkovací šílenství? Moderna finišuje hned tři nové vakcíny

Konec pandemie covidu-19 se negativně projevil v příjmech velkých farmaceutických firem. Ty, které vyvinuly celosvětově podávaná očkování proti koronaviru, nyní hledají cesty, jak posílit svůj byznys. Moderna oznámila, že do poslední fáze studií přecházejí hned tři nové vakcíny.

Konec pandemie covidu-19 se negativně projevil v příjmech velkých farmaceutických firem. Ty, které vyvinuly celosvětově podávaná očkování proti koronaviru, nyní hledají cesty, jak posílit svůj byznys. Moderna oznámila, že do poslední fáze studií přecházejí hned tři nové vakcíny.

Celý článek
0

Do Legolandu už jen na podzim a v dešti? Vlastník se rozhodl zavést dynamické ceny

Zábavní parky a jiné atrakce majitele Legolandu – firmy Merlin Entertainments – stále netáhnou tolik lidí jako před covidem. Naplnit poloprázdné kasy zábavního impéria má zavedení dynamických cen.

Zábavní parky a jiné atrakce majitele Legolandu – firmy Merlin Entertainments – stále netáhnou tolik lidí jako před covidem. Naplnit poloprázdné kasy zábavního impéria má zavedení dynamických cen.

Celý článek
0

Český startup Agdata míří na Slovensko. Bude tam měřit kvalitu ovzduší

Už žádná obří zařízení o velikosti stavební buňky. Český startup Agdata vyvinul senzor na měření znečištění ovzduší, který má velikost diáře. Slováky zaujal svou cenou i přesnými výsledky.

Už žádná obří zařízení o velikosti stavební buňky. Český startup Agdata vyvinul senzor na měření znečištění ovzduší, který má velikost diáře. Slováky zaujal svou cenou i přesnými výsledky.

Celý článek
0

Jak se klimaticky najíst a nezruinovat

Stravování zodpovídá za třetinu všech skleníkových plynů. Snaha o jejich omezování však může vyvolat nekontrolovatelný růst cen potravin

Jak se klimaticky najíst a nezruinovat
ilustrační foto | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Svíčková na smetaně s přílohou dnes podle monitoringu Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyjde zhruba na 155 korun. Produkce hovězího masa je přitom považována za mimořádně emisně škodlivou, podle propočtů německého ministerstva životního prostředí vznikne při výrobě sto gramů 3,05 kilogramu ekvivalentu CO2. U dvousetgramové porce hovězího je to tedy 6,1 kilogramu.

Pokud by gurmán musel stejně jako třeba ČEZ nebo jiný velký znečišťovatel odčinit klimatický prohřešek nákupem povolenky, prodražilo by mu to oběd při dnešních velmi vysokých cenách emisních certifikátů zhruba o třicet haléřů. Při průměrné tuzemské spotřebě hovězího by si typický Čech připlatil asi jen patnáct korun ročně. To je poměrně snesitelné zdražení i pro nízkopříjmové domácnosti. A přesto producenti potravin v souvislosti s klimatickými cíli Evropy varují před prudkým růstem cen v řádu desítek procent, který citelně dopadne i na středněpříjmové skupiny.

Cílem evropských klimatických plánů totiž není potraviny zatížit povolenkou, ale především omezit jejich klimatickou stopu, a tedy snížit produkci. A jak aktuál­ně vidíme u elektřiny, pouhé očekávání budoucího nedostatku může vyvolat spirálu nekontrolovatelného zdražování. Existuje však cesta, jak se v budoucnu najíst tak, aby to peněženka snesla a zároveň nás nezahubilo tornádo vyvolané klimatickou změnou? Možná ano, určitě však nebude snadná.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit