Jak se dostat z fronty naživu? Jediná šance je dezerce, stěžuje si ruský mariňák

Členové brigády námořní pěchoty z Dálného východu si nedávno stěžovali svému gubernátorovi, že jejich ztráty jsou příliš vysoké. Nyní jeden vysoce postavený člen námořní pěchoty dodal, že jedinou šancí, jak válku na Ukrajině přežít, je dezerce.

Jak se dostat z fronty naživu? Jediná šance je dezerce, stěžuje si ruský mariňák
Ruská námořní pěchota na přehlídce v Moskvě v roce 2021, ilustrační foto | Shutterstock.com

Ruská armáda má na východě a jihu Ukrajiny vysoké ztráty, i když to Kreml oficiálně popírá a přiznal jen několik tisíc padlých. Ukrajina tvrdí, že v konfliktu bylo zabito přes 85 tisíc ruských vojáků. Americký generál Mark Milley hovoří dokonce o tom, že padlých a zraněných Rusů už je okolo stovky tisíc. Nicméně podobné ztráty má podle něj i Ukrajina.

Že boje neprobíhají podle plánu, přiznala 155. brigáda námořní pěchoty ruské tichomořské flotily. Její členové si dokonce stěžovali gubernátorovi Přímořského kraje na Dálném východě Olegu Kožemjakovi, který prohlásil, že celou věc nechá prošetřit.

Kriticky se o úrovni ruské armády vyjádřil i vysoce postavený člen námořní pěchoty v rozhovoru pro nezávislý ruský zpravodajský web MediaZona. Podle něj je pravděpodobně dezerce jediným způsobem, jak se vyhnout zabití v bojích s Ukrajinci.

Dodal, že právě členové 155. brigády námořní pěchoty jsou nuceni zůstávat v předních liniích. Naopak ti vojáci, kteří mlčeli a na své nadřízené důstojníky si nestěžovali, byli vystřídáni.

Námořníci se na přelomu října a listopadu účastnili neúspěšného útoku na ukrajinskou vojenskou posádku v Pavlivce, jihozápadním městě anektované Doněcké oblasti. Cílem ofenzivy bylo umožnit ruským silám přístup ke klíčové zásobovací linii v regionu. 

Nesmyslný útok

Elitní jednotka si stěžovala na vojenské vedení, jež ji poslalo do „nepochopitelného“ útoku na dobře připravené ukrajinské jednotky. „V důsledku ‚pečlivě‘ plánované ofenzivy ‚velkých generálů‘ jsme během čtyř dnů ztratili asi 300 zabitých, zraněných a nezvěstných lidí. A polovinu našeho vybavení,“ stěžovali si ruští mariňáci gubernátorovi. 

Velitelé podle nich jen slibují a mají zájem pouze o osobní prémie, nikoli o řadové vojáky. „Lidem říkají maso,“ napsali. Pisatelé stížnosti pak podle webu MediaZona museli zůstat „za trest“ v Pavlivce, u ostatních došlo k rotaci a byli staženi z fronty. „Pouze trestají. Myslím si, že chtějí úplně zlikvidovat všechny ‚závadné lidi‘. Při nepřátelských akcích to není problém, je to dokonce velmi snadné,“ postěžoval si nejmenovaný člen námořní pěchoty. 

Jeho kamarádi z jednotky i on sám už zvažují, jakým způsobem dezertovat, protože jiné východisko, jak se dostat z války, nevidí. „Vždy jsem sloužil vlasti čestně a dezerci jsem odsuzoval, ale teď je to pravděpodobně jediný způsob, jak si zachránit život,“ dodal elitní voják.

V posledních týdnech se stále častěji objevují kritické zprávy a stížnosti na velení ruské armády. Někteří mobilizovaní vojáci, ale i důstojníci se snaží z fronty utéci. Matka mobilizovaného vojáka Jelena Solodovnikovová řekla webu Sibir.Realii, že její syn a další čtyři vojáci pocházející z Tomské oblasti z bojů utekli a skrývají se v lesích v týlu. Za dezerci jim hrozí patnáct let vězení.

Další ruský voják si nezávislému webu Vjorstka stěžoval na to, že během ukrajinského ostřelování u Makijivky v Luhanské oblasti na začátku listopadu velitelé uprchli z frontové linie a celý prapor nechali během útoku bez velení. V Doněcké oblasti pak desítky mobilizovaných ruských vojáků odmítly bojovat. Byli zatčeni a podle příbuzných jim hrozí poprava.

Putin se o padlé nestará

Rodiny odvedených mužů obviňují Vladimira Putina, že pohrdá setkáními s matkami a manželkami ruských vojáků. Dva měsíce po mobilizaci se ukazuje, že tato akce Kremlu vojensky nepomohla. Putin nicméně slíbil, že některým ženám vojáků umožní audienci.

Právníci, kteří zastupují rodinné příslušníky padlých nebo nezvěstných vojáků, přitom kritizují to, že jejich manželky nebo matky pozvání do Kremlu nedostaly. Putin a jeho okolí přehlížejí padlé a jejich pozůstalé. „Samozřejmě nás nepozvali a my samozřejmě nechceme jít,“ řekla dlouholetá obhájkyně práv rodin vojáků Valentina Melnikovová pro britský The Guardian

Podle ní je pravděpodobné, že Putinovo setkání s „veřejností“ bude celé zmanipulované. Navíc nechce být spojována s rodinami, které s vysláním svých synů a manželů na ukrajinskou frontu souhlasí. Melnikovová dodala, že ruský stát spoléhá na to, že se mobilizovaní Rusové na frontě o sebe postarají sami.