Jak (se) čeští miliardáři dostali do zubů

Když špičkoví byznysmeni vyrazí do zubních ordinací, může z toho být pořádný bolehlav. Své o tom vědí investoři z R2G v čele s Oldřichem Šlemrem. Ti nedávno potichu opustili zubařskou skupinu Czech Dental Holding.

Jak (se) čeští miliardáři dostali do zubů
ilustrační foto | Shutterstock.com

Bylo to na jaře roku 2017, kdy se nově vzniklý investiční rodinný vehikl R2G nechal zlákat nápadem na konsolidaci zubařských ordinací v Česku a prostřednictvím lucemburského fondu Brode Capital vstoupil do projektu Czech Dental Holding. 

Šlemr se mezitím pod hlavičkou R2G spojil se zakladateli Avastu Pavlem Baudišem a Eduardem Kučerou, a společně začali atakovat mnohem větší investiční cíle. Ucházeli se třeba o středoevropské pivovary SABMilleru včetně Plzeňského Prazdroje, koupili pražský hotel InterContinental či textilku Pegas Nonwovens. V kontextu toho se zubaři stali okrajovým a příliš složitým projektem, o kterém se příliš nikdy nemluvilo. 

A jak tiše do projektu vstoupili, stejně nenápadně z něj před pár týdny vystoupili. Jako první na exit upozornil server E15, který zároveň konstatoval, že hlavním důvodem byly dopady spojené s pandemií covidu. Příběh Šlemrovy zubařské anabáze je však výrazně košatější.  

Za covidovou fasádou se totiž skrývají války, soudní spory, trestní oznámení a intriky na hraně podvodů. To vše v kulisách sporů mezi odlišnými světy finančních investorů a zubařského stavu. Výsledek? Chtělo by se říci, že čeští miliardáři dostali pořádně do zubů, když v ambiciózním podniku podle některých odhadů odepsali až 200 milionů korun.

Barvitý příběh o tom, jak si čeští miliardáři vylámali zuby na specifickém lékařském byznysu, čtěte v aktuálním vydání týdeníku Hrot.