Jak potopit nejbohatšího Inda. Průšvih Adani Group se dá číst jako střet civilizací

Americký investor připravil indického magnáta o desítky miliard dolarů. Dlouho jsme neslyšeli lepší zprávu

Jak potopit nejbohatšího Inda. Průšvih Adani Group se dá číst jako střet civilizací
Gautam Adani spojil svůj byznysový úspěch s premiérem Naréndrou Módím. Pád jednoho může položit i druhého. | Profimedia.cz

Až přijde řeč na hodnocení, kdo za letošní rok přispěl nejrázněji k vylepšení poměrů na světě, některá jména vás napadnou sama, třeba takový Volodymyr Zelenskyj. Jiní lidé by velmi stáli o to, aby vás jejich jména napadla; třeba Greta Thunbergová nebo šéfové firem okázale dbalých pravidel korporátní odpovědnosti známých jako ESG. Nathana Andersona naproti tomu znají jen lidé z finančnické branže – a mnozí z nich by dali kdovíco za to, aby o něm nikdy neslyšeli. A přesto se tento osmatřicetiletý chlapík stal hybatelem událostí, které se v následujících letech mohou pro vývoj světa ukázat stejně důležité jako válka na Ukrajině (a rozhodně důležitější než proklamace o ESG).

Anderson vlastní firmu Hindenburg Research, která se živí spekulacemi na pokles akcií vybraných firem na největších burzách světa. Modus operandi funguje následovně: Anderson a jeho lidé pojmou podezření, že ta či ona firma je na burze výrazně nadhodnocená díky nějaké vlastní nepravosti. Kdyby taková nepravost vyšla na světlo boží, investoři by se začali akcií firmy zbavovat, čímž by jejich cena poklesla.

Hindenburgové se tedy věnují zkoumání takové firmy celé měsíce; když se jim podezření potvrdí, sepíšou poznatky do zprávy, kterou vyvěsí na svůj web. Napíšou tam obvykle, že zaujímají „krátkou pozici“, tedy že si vypůjčí akcie od makléřů, prodají je a počkají, až jejich cena v důsledku vyvěšené negativní zprávy poklesne. Pak si tytéž akcie koupí za babku zpět, vrátí je makléři a zbytkem peněz si nacpou kapsy.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit