Jak mluví Volkswagen

Češi budou aplikacemi propojovat řidiče s auty německé legendy

Jak mluví Volkswagen
ilustrační foto | Archiv

Český startup eMan získal zakázku za více než 114 milionů korun pro německý Volkswagen. Mladá firma, kterou v roce 2004 založili Jiří Horyna a Tomáš Čermák, bude pro automobilku vyvíjet zejména mobilní aplikace, které spojí řidiče s moderními funkcemi auta. Jde například o vzdálené ovládání automobilu, kontrolu množství paliva, stav baterií a podobně. 

Vyjednávání o smlouvě trvalo podle vedení firmy přibližně rok. Rámec smlouvy na vývoj chytrých aplikací je dvouletý, finančně zastropovaný 4,5 milionu eur. „Všechny projekty jsou určeny exkluzivně pro značku Volkswagen. Do budoucna ale nevylučujeme ani přesah mezi další značky vlastněné skupinou,“ dodává Jan Kučera z eManu, ředitel divize společnosti, pod kterou zakázka spadá. Pro firmu je to podle něj jedna z největších zakázek roku.

V minulém roce společnost uskutečnila IPO na pražské burze – na trhu START upsala 914 tisíc akcií v celkové hodnotě 46,6 milionu korun. Úspěch se reflektoval i na značném převisu poptávky nad nabídkou se 111 procenty. Od té doby se cena akcií vyšplhala na současných 84 korun, což představuje zhodnocení 64 procent.

eMan už v roce 2015 začal dodávat mobilní řešení Škodě Auto, o rok později do firmy kapitálově vstoupila společnost Jablotron miliardáře Dalibora Dědka, zakladatelé o dva roky později podíl vykoupili zpět. Nyní firma dodává řešení energetickým společnostem, průmyslovým podnikům či bankám.