Jak je důležité míti Filipínce

Nástupce prezidenta Duterteho bude zvolen ve hře, jejíž obsazení zaručuje slušný podíl frašky

Jak je důležité míti Filipínce
Duterteho obavy pramení z vyšetřování jeho „války proti drogám“, při níž měli strážci zákona prezidentovo neoficiální povolení zabít kohokoli, kdo jim připadal podezřelý z účasti na obchodu s drogami. | Shutterstock.com

Šestasedmdesátiletý Rodrigo Duterte má problém, jenž může připadat povědomý nejen českému čtenáři. Až napřes­rok v květnu opustí funkci filipínského prezidenta, bude se muset ohánět, aby nešel do vězení.

Potřebuje proto, aby mu následující administrativa byla nakloněna, možností prezidentského pardonu počínaje a tlakem na justici konče. Naneštěstí pro něho „jeho“ kandidát odstoupil – a dvě ženy, které by mu měly být nejblíže, se obrátily proti němu.

Duterteho obavy pramení z vyšetřování jeho „války proti drogám“, období zhruba dvou a půl roku na počátku jeho vlády (červen 2016 – zima 2019), po něž měli strážci zákona prezidentovo ne­oficiální povolení zabít kohokoli, kdo jim připadal podezřelý z účasti na obchodu s drogami. Tah byl relativně úspěšný v tom smyslu, že na rozdíl od přestřelek mezi jednotlivými gangy zemi ovládly přestřelky, na jejichž jedné straně stáli policisté. Oficiální odhad čítá pět tisíc mrtvých, opozice udává až dvacet tisíc. (Až Jiří Komorous dotleská, budeme pokračovat.)

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit