Jak dostat teroristu. Američané pracovali na atentátu měsíce

Chirurgicky přesný atentát na vůdce al-Káidy Ajmána al-Zavahrího plánovaly americké tajné služby měsíce. Agenti pečlivě vypozorovali denní režim nástupce bin Ládina v domě v Kábulu a pak zaútočili vojenským dronem.

Jak dostat teroristu. Američané pracovali na atentátu měsíce
Terorista Ajmán al-Zavahrí | foto Profimedia.cz

Nedělní východ slunce nad Kábulem bylo to poslední, co jeden z hlavních strůjců teroristického útoku na americké mrakodrapy v roce 2001 viděl. Dvě střely Hellfire vypálené bezpilotním letadlem šéfa al-Káidy Ajmána al-Zavahrího doslova rozsekaly. Příprava unikátní akce v Tálibánem ovládaném Afghánistánu trvala americkým agentům několik měsíců

Američtí zpravodajci připravili i model domu, kde ideolog teroristické skupiny bydlel, a přinesli jej do Bílého domu prezidentu Bidenovi, aby jej přesvědčili, že má dát promyšlenému útoku zelenou. Ranní modlitby u východu slunce na balkoně se ukázaly jako ideální doba pro zničující útok, který měl zabránit dalším obětem na životech. Proto také nepoužily Spojené státy ve střelách výbušninu.  

Američané se snažili najít a zlikvidovat jednoho z nejhledanějších teroristů světa více než dvacet let, kdy se v Bílém domě vystřídali čtyři prezidenti – George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump a Joe Biden.

Pomyslnou smetanu za oznámení úspěšné akce slízl až čtvrtý jmenovaný, jenž byl kritizován za nepovedený a kvapný odchod Američanů z Afghánistánu loni v srpnu, kdy celou zemi okamžitě ovládlo teroristické hnutí Tálibán. Paradoxně v době, kdy Američané vyklidili v Kábulu své pozice, zpravodajci dokázali lokalizovat šéfa al-Káidy, což znamená hořkou pilulku pro tálibánce.

Agenti CIA museli v nepřátelském městě naplánovat precizní operaci, jež zahrnovala jednoznačné potvrzení identity hledaného teroristy, vymyšlení úderu v přeplněném městě bez ohrožení civilistů a také zabezpečení podmínek pro americký úder. Důkladná příprava se vyplatila a Biden mohl oznámit, že povolil přesný úder, který odstranil „z bojiště“ původní profesí lékaře, jenž kdysi dělal chirurga v egyptské armádě. 

Od začátku dubna měly špičky amerických zpravodajských služeb dostatek informací z různých zdrojů, v jakém domě se islámský ideolog nachází, prezidenta poté informoval poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan. V květnu a červnu agenti připravovali varianty atentátu.

Američtí právníci, kteří zvažovali zákonnost úderů, došli k závěru, že vůdce al-Káidy a plánovač útoků ze září 2001 je legitimním cílem. Egypťan nicméně dokázal i z relativní izolace vybudovat a udržovat úspěšný organizační model globální teroristické organizace.

Konečné rozhodnutí k atentátu vydal Biden 25. července v době, kdy byl v Bílém domě uzavřen s covidem. Američané po zabití al-Zavahrího čekali dalších 36 hodin, kdy zpravodajsky analyzovali chování Tálibánu v okolí domu v Kábulu, než úspěšnou akci oznámili.

Bidenovi chyběla rozhodnost před více než deseti lety, kdy jako viceprezident radil prezidentovi Baracku Obamovi odložit útok na Usámu bin Ládina, jenž byl zabit speciálním komandem Navy SEAL v Pákistánu v roce 2011. Tak na to alespoň vzpomíná v memoárech sám Obama.