Jak bohaté je Česko? Aktuální statistiky chybějí

Jak je na tom Česko v mezinárodním srovnání, co se týká HDP? Těžko říct. MMF kvůli epidemii čínské chřipky zveřejnil jen pár základních čísel.

Jak bohaté je Česko? Aktuální statistiky chybějí
ilustrační foto | Profimedia.cz

Každý, kdo se rád probíral mezinárodními statistikami, měl jedno jisté. Mezinárodní měnový fond každý rok v dubnu zveřejnil předběžné a v říjnu aktualizované makroekonomické ukazatele za téměř všechny země světa. Jenže letos MMF své fanoušky zklamal – uvolnil jen pár základních ukazatelů, a navíc bez výhledu na dalších pět let.

Podle vyjádření MMF panuje ve světě kvůli epidemii koronaviru vysoký stupeň nejistoty. Dubnová World Economic Outlook Database proto obsahuje jen základní čísla – růst reálného HDP, vývoj spotřebitelských cen, bilanci běžného účtu, nezaměstnanost a saldo veřejných financí. Naopak to zřejmě nejzajímavější – hodnotu HDP (celkovou ani přepočet na obyvatele) v tržních cenách a v paritě kupní síly – vůbec nezveřejnil.

Současně ze statistik MMF zmizel dlouhodobý výhled na pět let, nové projekce sahají jen do roku 2021. Pozoruhodné je, že hodnoty HDP v tržních cenách i paritě kupní síly měnový fond neuvedl ani za loňský rok, kdy s výjimkou Wu-chanu a okolí ještě koronavirus ekonomiku vážněji nezasáhl.

 

MMF byl fakticky jediným spolehlivým dodavatelem dat v takové šíři a rychlosti. Statistické weby, jako jsou statista.com nebo tradingeconomics.com, proto stále používají prognózy fondu z října loňského roku. Wikipedia ve svém přehledu sice uvádí data za letošní rok, ale stále se jedná jen o projekci MMF z loňského podzimu.

Pokud se spokojíme s daty za evropské země, lze aktuální čísla dohledat na webu Eurostatu. Po aktualizaci z 30. dubna uvádí reálná data o HDP za loňský rok – nejen za všechny členské země (s výjimkou Chorvatska, které aktuální čísla nedodalo), ale také za země s nejužšími vazbami na Evropskou unii, jako je Británie, Švýcarsko či Srbsko.

Jak tedy Česko dopadlo? HDP na obyvatele v tržních cenách za loňský rok vychází na 20 640 eur, což mezi 31 sledovanými státy stačilo na 22. místo. Portugalci nás předběhli o pouhých 20 eur, ze zemí bývalého východního bloku je před námi Estonsko a Slovinsko. Česká úroveň loni odpovídala 64,6 procenta průměru EU včetně Británie. Pokud Británii dáme stranou, poměr povyroste na 66,4 procenta.