Jádro na britský způsob. Domácnosti budou platit léta dopředu

Britská vláda reaguje na energetickou krizi podporou stavby nových jaderných elektráren. Jedním z modelů financování jsou dlouhodobé vyšší poplatky za elektřinu pro domácnosti

Jádro na britský způsob. Domácnosti budou platit léta dopředu
Britská jaderná elektárna Sizewell B, ilustrační foto | Shutterstock.com

Británie počítá s tím, že bude stavět další velké jaderné elektrárny, aby dosáhla uhlíkové neutrality. Konzervativní vláda navrhla novou legislativu, která umožní financování bloků formou zpoplatnění britských domácností dlouho předtím, než budou jaderné zdroje vyrábět elektřinu. V první fázi se hovoří o výstavbě jaderné elektrárny Sizewell C

Celkové náklady se odhadují na dvacet miliard liber (608 miliard korun), britské domácnosti by měly dopředu přispět 1,7 miliardy liber (52 miliard korun). Instalovaný výkon dvou bloků bude 3,2 gigawattu a má pokrývat sedm procent spotřeby elektřiny Spojeného království. 

Dalším z argumentů je i fakt, že z projektu dostavby elektrárny v Suffolku na pobřeží Severního moře „vypadne“ čínská firma China General Nuclear Power Group (CGN), která disponuje pětinovým podílem. Už v minulosti Spojené státy tlačily na Británii, aby z výstavby nových jaderných zdrojů vyloučila čínského partnera. 

Model financování Regulated Asset Base (RAB) je postaven na tom, že vláda může daňové poplatníky i plátce energií donutit k tomu, aby spolufinancovali nákladnou fázi výstavby elektrárny před jejím komerčním spuštěním.

Domácí jádro

Změnu legislativy připravuje ministr průmyslu a energetiky Kwasi Kwarteng. Podle něj se musí britská ekonomika zbavit závislosti na financování nových jaderných projektů ze zahraničí, v tomto případě z Číny. Změna financování má motivovat domácí investory účastnit se nových jaderných projektů. 

Vláda reaguje i na problémy a průtahy výstavby jaderné elektrárny Hinkley Point C o instalovaném výkonu 3,2 gigawattu. Elektrárnu staví francouzská firma EDF společně s čínskou CGN. Termín dokončení se neustále posouvá. Elektrárna by mohla začít vyrábět elektřinu v polovině roku 2026. Stavbu financují obě firmy, nyní se náklady odhadují na 23 miliard liber (699 miliard korun). Životnost je plánována na šedesát let.

Kwarteng si od nového modelu financování slibuje, že účast státu uspíší dokončení nových projektů a pomůže to také francouzskému státnímu koncernu EDF, aby elektrárnu s reaktory EPR v Suffolku mohl co nejdříve postavit. Nyní se totiž řadu let vedou spory o to, jak stavbu financovat. Model RAB umožní, že by EDF mohla dlouho předtím, než bude elektrárna hotová, dostávat peníze od britských daňových poplatníků. 

Britská vláda zdůraznila, že to nebude více než „několik liber“ ročně na účtech za elektřinu pro průměrnou domácnost. Na druhou stranu kabinet Borise Johnsona slíbil, že elektrárna Sizewell C ušetří domácnostem třicet miliard liber během životnosti bloků za levnější elektřinu. V minulosti ale britské ministerstvo financí upozornilo na to, že RAB model nechrání spotřebitele před navyšováním nákladů na stavbu nové elektrárny. 

Britský civilní jaderný sektor zaměstnává šedesát tisíc lidí a státní podpora by měla vytvořit další tisíce kvalifikovaných míst. Nový přístup ocenil Tom Greatrex, šéf Asociace jaderného průmyslu. Podle něj není možné, aby se ostrovy staly uhlíkově neutrálními bez rozvoje jaderných zdrojů. Vláda také vyčlenila 358 milionů liber (jedenáct miliard) na výzkum a vývoj pokročilých jaderných technologií včetně modulárních reaktorů.