Rusové z kola ven. Palivo pro Temelín dodají Američané a Francouzi

V tendru na dodávky jaderného paliva do elektrárny Temelín zvítězily americká společnost Westinghouse a francouzská společnost Framatome. Od roku 2024 nahradí ruský Rosatom. 

Rusové z kola ven. Palivo pro Temelín dodají Američané a Francouzi
Jaderná elektrárna Temelín | foto Tomáš Novák týdeník HROT

Po vpádu Ruska na Ukrajinu se to dalo očekávat, přesto jisté míra napětí do posledních chvíle přetrvávala. Nyní je však definitivně rozhodnuto. Ruské palivové soubory nahradí po čtrnácti letech v Temelíně jiní dodavatelé. 

Jak oznámila energetická společnost ČEZ, do elektrárny na jihu Čech se vrací americký Westinghouse. Ten disponuje výrobním závodem ve Švédsku, který zásoboval Temelín do roku 2010. Pak ho však nahradila společnost TVEL spadající pod Rosatom. V rámci příprav soutěže na nového dodavatele testoval ČEZ v posledních letech šest souborů nového typu amerického paliva v takzvané smíšené zóně spolu s ruským palivem.

 

Francouzská společnost Framatome je naopak v Temelíně nováčkem, český trh už ovšem také zná. Jak už jsme v týdeníku Hrot informovali loni v létě, s francouzským palivem experimentují vědci v rámci projektu na výzkumném reaktoru LVR-15 v ÚJV Řež. Cílem je mimo jiné najít vedle TVEL alternativního dodavatele pro výzkumné reaktory nejen v Česku, ale i jinde v Evropě. 

ČEZ vypsal výběrové řízení na nového dodavatele v roce 2020, americko-francouzské dodávky odstarují od roku 2024. „Z důvodu diverzifikace byli nakonec vybráni dva dodavatelé tak, aby skupina ČEZ v budoucnu spolehlivě zajistila plynulou dodávku palivových článků pro reaktory jaderné elektrárny Temelín a minimalizovala tak rizika případného výpadku dodávek,“ zdůvodnil výběr dvou dodavatelů mluvčí společnosti Ladislav Kříž. 

Otevřená zůstává budoucnost paliva pro elektrárnu Dukovany. Pro tamní reaktory VVER 440 zatím nikdo jiný než TVEL palivo nenabízí a s výměnou dodavatele se tedy ani nepočítalo.

Válka na Ukrajině situaci změnila, vývoj paliva novému dodavateli nicméně zabere několik let. Navzdory zákazu letů z Ruska proto i po vypuknutí konfliktu do Česka dál na zvláštní povolení létaly letadla s ruským palivem. Podle dostupných informací proběhly takové lety tři.