Já a prezident? Baví mě lidi stmelovat

O kandidatuře na hlavu státu vážně uvažuji, říká Tomáš Zima, emeritní rektor Univerzity Karlovy

Já a prezident? Baví mě lidi stmelovat
Tomáš Zima | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Tomáš Zima na konci ledna skončil jako rektor Univerzity Karlovy. Dovršil druhé funkční období, potřetí již kandidovat nemohl. Teď svou pozornost zaměřil na pozici nejvyšší. Post prezidenta republiky prý vnímá jako příležitost, jak spojovat rozhádanou českou společnost.

Vyprázdnil se vám spolu s koncem v čele Univerzity Karlovy diář?

Zatím ne. Teď se nacházím v období předávání funkce, kdy řeším různé záležitosti související s nástupem nové rektorky, profesorky Mileny Králíčkové. Nadále jsem přednostou Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Volného času tedy od nového měsíce více nemám, ale ubylo odpovědnosti a starostí.

Koncem loňského roku o vás vyšla kniha Lékař zdravého rozumu. V jejím závěru říkáte, že z veřejného života nezmizíte ani po odchodu z funkce rektora. Co si pod tím máme představit?

Že i nadále budu aktivní, třeba svou působností v odborných orgánech. Jsem členem vědecké rady ministerstva zdravotnictví a předsednictva České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. V nemocnici vedu biochemický ústav, učím na 1. lékařské fakultě UK, jsem rovněž členem kolegia nové rektorky a nadále se budu vyjadřovat k tomu, jakým směrem kráčí naše školství, ale třeba i zdravotnictví.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit