Válka na Ukrajině ukázala, že EU zbrojení sama neutáhne. Šéf Saabu varuje před protekcionismem

Saab patří mezi největší výrobce zbraní v Evropě a jeho ředitel Micael Johansson varuje před příliš ochranářskou politikou EU při výrobě vojenské techniky a produkci zbraní a munice.

Saab patří mezi největší výrobce zbraní v Evropě a jeho ředitel Micael Johansson varuje před příliš ochranářskou politikou EU při výrobě vojenské techniky a produkci zbraní a munice.

Celý článek
0

Většina českých firem chce přijetí eura, ukázal průzkum

České firmy by většinou uvítaly zavedení společné evropské měny v Česku. Za výhodu eura považují zejména odstranění kurzového rizika a snížení transakčních nákladů. Jako rizikovou naopak vnímají společnou měnu z pohledu možného ručení za dluhy jiných států eurozóny. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte.

České firmy by většinou uvítaly zavedení společné evropské měny v Česku. Za výhodu eura považují zejména odstranění kurzového rizika a snížení transakčních nákladů. Jako rizikovou naopak vnímají společnou měnu z pohledu možného ručení za dluhy jiných států eurozóny. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte.

Celý článek
0

Komentář: Evropa ekonomicky upadá. Nic než radikální integrace a jednotný trh nepomůže

Zastánce různých „národních“ řešení, včetně mnoha českých politiků, to asi nepotěší, ale pokud chce EU alespoň trochu konkurovat USA a Číně, jiná cesta než větší ekonomická integrace není.

Zastánce různých „národních“ řešení, včetně mnoha českých politiků, to asi nepotěší, ale pokud chce EU alespoň trochu konkurovat USA a Číně, jiná cesta než větší ekonomická integrace není.

Celý článek
0

Investice z posledních let se nám teď vrací

Cyril Svozil je zakladatelem, spolumajitelem a generálním ředitelem společnosti Fenix Group, která je největším evropským výrobcem elektrických sálavých topných systémů. V posledních letech rozšířila sortiment holdingu i nabídka bateriových úložišť z produkce firmy AERS, která je součástí Fenix Group.

Investice z posledních let se nám teď vrací
Generální ředitel společnosti Fenix Group Cyril Svozil | foto Fenix Group (publikováno se svolením)

Začátkem října jste na výroční tiskové konferenci holdingu Fenix Group mluvil hodně o perspektivách elektrického sálavého vytápění, o Energetickém konceptu Fenix, o bateriových systémech pro domácnosti i průmysl, dostalo se i na vaše plány v oblasti obnovitelných zdrojů energie ve výrobním závodě v Jeseníku. Bylo zřejmé, že i přes současnou situaci na energetickém trhu nepropadáte skepsi a že vaše kroky z posledních let začínají přinášet ovoce.

Na skepsi není čas, i když to občas opravdu není lehké. Důvodů pro mírný optimismus je hned několik. Ekonomicky silnější část populace může zvýšit svoji energetickou nezávislost instalací FVE a chytrých bateriových úložišť. I u zákazníků s běžnými příjmy existuje řešení, protože sálavé systémy se v současných rodinných domech velmi často kombinují např s krby či krbovými kamny. Toto spojení vede k výrazné úspoře energie: data ERÚ například ukazují, že elektrické sálavé systémy mají až o 43 % nižší spotřebu energie než tepelná čerpadla. Na rozdíl od teplovodních systémů totiž naše sálavé systémy zcela automaticky reagují na jakýkoliv další tepelný zdroj v místnosti. Nejen z oslunění, ale třeba i z toho, že se zatopí v krbu, zapnou se nějaké spotřebiče nebo se sejde v místnosti více lidí. V nízkoenergetických domech se u teplovodních systémů musí toto přebytečné teplo následně odvětrat, kdežto sálavé systémy dokážou svůj výkon hned snížit.

V centru pozornosti již zmíněné tiskové konference byla kromě výsledků firmy i vaše reakce na současnou energetickou krizi a řešení, které vaše společnost v oblasti rezidenčního bydlení se svým Energetickým konceptem Fenix nabízí. Hodně se mluvilo o spotovém nakupování, před kterým například ERÚ širokou veřejnost varuje. Jak jste se vy dostali k aktivnímu využití spotového trhu a co majitelům rodinného domu tato cesta přináší?

Vždy jsme v naší více jak 30leté historii sázeli na řešení, která si sami v praxi opakovaně ověříme. Touto cestou jsme šli i při využití bateriových stanic a fotovoltaiky. Začátek lze spojit s naším administrativním centrem v Jeseníku, kde jsme poprvé zkoušeli kombinovat elektrické vytápění s bateriovým úložištěm a fotovoltaikou. Výsledky byly velmi pozitivní, proto jsme už v roce 2016 iniciovali vzniku start-upu AERS, který začal pracovat na vývoji vlastních bateriových stanic. Dalším krokem byl rodinný dům v Omicích, kde jsme náš Energetický koncept Fenix poprvé vyzkoušeli ve sféře rezidenčního bydlení. A tady jsme se prostřednictvím chytré bateriové stanice HES s kapacitou 41 kWh dostali k aktivnímu využití spotového trhu. To je pro koncové odběratele relativní novinka.

Areál Fenix Group v Jeseníku
foto Fenix Group (publikováno se svolením)

Nedoporučoval bych ji však nikomu, kdo nemá nástroj, jímž by řídil, kdy nakupuje. Nám to umožňuje software vyvinutý ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT v Praze. Výhodou spotového trhu je, že ve stejný okamžik nakupujete i prodáváte za stejnou cenu. Ovšem potřebujete nakupovat, když je cena nízko, tedy mimo špičky odběrů, a naopak prodávat v odběrové špičce. V rodinném domě s bateriovou stanicí HES se toto řešení majitelům vyplácí. Tímto způsobem lze v současnosti snížit cenu elektrické energie po většinu roku na předkrizovou úroveň, v období topné sezony potom o něco vyšší, nicméně stále o desítky procent méně než při jejím přímém nákupu.

Ovlivňuje velikost rodinného domu efektivitu vašeho energetického konceptu?

Spíš je to otázka kvality z hlediska tepelněizolačních vlastností. U nových domů, které jsou dobře izolované, se vyplatí řídit vytápění sálavým systémem, v kombinaci s bateriovým úložištěm je to ještě efektivnější. Čím je ten dům z hlediska tepelněizolačních vlastností horší, tím větší výhodu může mít tepelné čerpadlo, protože dodávka energie musí být vysoká a relativně trvalá. Nahodilé tepelné zisky nemají kvůli velkým celkovým ztrátám takový vliv. Úložiště ale může pomáhat vždy.

Vaše prezentace na tiskové konferenci byla velmi přesvědčivá, ale v jejím průběhu se rozvinula diskuse, zda energetický koncept, využívající FV panely, vysokokapacitní baterie a nákupy na spotovém trhu, není jen krátkodobě výhodným řešením. Otazníky zazněly zejména v tom smyslu, zda se to bude vyplácet i poté, kdy toto řešení bude využívat více domácností nebo firem?

Spotový trh je v podstatě nejstarším systémem, který balancuje nabídku s poptávkou. Akorát se doposud používal jen u velkých hráčů. Pro obchodníky je velmi bezpečný a je pravděpodobné, že v dnešní turbulentní době jeho význam ještě poroste. Je jasné, že kdyby na něm byl každý třetí uživatel a s velkým úložištěm, tak by se trh začal chovat jinak. Začal by se vyrovnávat a začal by se snižovat rozdíl mezi vysokými a nízkými cenami, protože spotřebitelé by změnili své chování. To by pro energetiku bylo blahodárné. Například by to vedlo k lepšímu využití kapacity přenosových sítí, protože by zmizely krátkodobé špičky. V konečném důsledku by to vedlo ke zlevnění energie, protože by se nemusely udržovat a nasazovat rezervní kapacity.

Projevily se už výsledky vašich investic do vývoje vlastních bateriových stanic na tržbách holdingu?

Ano, zájem je veliký a nás těší, že kromě tradičního sortimentu elektrických sálavých topných systémů máme další pilíř, o který se můžeme opřít a začít jej nabízet nejen u nás, ale i v zahraničí. Už na tiskové konferenci jsem říkal, že investujeme do nového energetického centra ve výrobním závodě Fenix v Jeseníku. Tam už několik let k plné spokojenosti funguje fotovoltaická elektrárna a velkokapacitní bateriové úložiště, letos v areálu stavíme další velkou fotovoltaickou elektrárnu, přibude i nová větrná a vodní elektrárna, rozšiřujeme také kapacitu stávajícího bateriového úložiště. Cílový stav je cca výkon 950 kWp u fotovoltaické elektrárny a bateriové úložiště s kapacitou 2,9 MWh a výkonem 1,3 MW . Našimi bateriovými stanicemi chceme vybavit i všechny naše dceřiné firmy v zahraničí. Dobrou zprávou je, že současný sortiment AERS je tak široký, že si z něj vybere domácnost, menší provozovna i průmyslové firmy.

Reagujete ve vaší nabídce bateriových úložišť na rostoucí trend elektromobility?

Určitě, součástí sortimentu je například i menší kontejnerové úložiště DES s kapacitou až 328 kWh a výkonem až 300 kW. Toto menší úložiště je osazeno střídačem s výkonem 110 kW a články LG Chem s kapacitou 328 kWh (2x164kWh). Úložiště DES je určeno jako záložní zdroj energie (nejen) pro dobíjení elektromobilů. Možným řešením je také nové kontejnerové řešení SAS s modulární kapacitou od 400 kWh a výkonem od 360 kW. Tento typ kontejnerového průmyslového řešení může být použit univerzálně ve výrobním závodě, nebo případně na čerpacích a dobíjecích stanicích, dealer shopech jako záložní zdroj energie, například právě pro dobíjení elektromobilů.