Insolvencí ubylo. Zatím

Je to překvapivě dobrá zpráva, byť bohužel asi dlouho nevydrží: V prvním čtvrtletí bylo v Česku podáno jen 6572 návrhů na insolvenci, což je o 25 procent méně než ve stejném období loňského roku.

Insolvencí ubylo. Zatím
ilustrační foto | Shutterstock.com

Pokles insolvencí však není způsoben tím, že by se Čechům dařilo a hravě spláceli své dluhy. Hlavním důvodem jsou pokračující vládní podpůrné programy a moratoria včetně odkladu povinnosti dlužníka podat na sebe insolvenční návrh.

Důsledky krize se na počtu nových insolvenčních návrhů naplno projeví až ve chvíli, kdy stát začne od mimořádných opatření ustupovat. „Před příchodem koronavirové pandemie žádalo o insolvenci kolem tří tisíc osob měsíčně, v úvodu letošního roku to bylo o třetinu až polovinu méně. Ti lidé a firmy ale nikam nezmizeli, nepřestali mít problémy. Spíše naopak. Teď tvoří pomyslnou frontu, jež stále narůstá, ale dříve nebo později se dá do pohybu,“ říká Tomáš Valášek, výkonný ředitel společnosti Insolvence 2008, která vyvíjí a dodává IT řešení pro insolvenční správce.

Až se epidemická situace zlepší a insolvence už nepůjde odkládat, hrozí podle jeho názoru zahlcení systému. Varováním je podle něj právě uplynulý březen, kdy bylo podáno téměř 2700 nových insolvenčních návrhů, což je nejvíc za uplynulých 12 měsíců.

Článek vyšel v tištěném vydání týdeníku Hrot.