Klienti Sberbank zachraňují vklady. Velký fond IFIS si vyjednal výjimku

Správní řízení s bankou Sberbank podle všeho vrcholí. Stejně tak jednání klientů o vyřešení svých finančních nároků. Do formálního odebrání licence bance totiž mohou zbývat už jen dny.

Klienti Sberbank zachraňují vklady. Velký fond IFIS si vyjednal výjimku
ilustrační foto | Profimedia.cz

Pád desáté největší banky na českém trhu vrcholí. Zatímco trh očekává pravomocné rozhodnutí o odebrání bankovní licence a tím začátek její likvidace, její klienti horečně zachraňují, co se dá. Brněnskému fondu IFIS, specialistovi na obchod s pohledávkami známému například z krachu Arca Investments, se zřejmě podařilo vyřešit své pozice ve Sberbank zápočtem. 

Banka přitom na svém webu upozorňuje, že automatické zápočty u klientů nejsou možné. A že všechny smlouvy jsou nadále platné a jejich plnění je třeba dodržovat.

V individuálních případech je ale zřejmě možné si vyjednat výjimku. Jak jsme v týdeníku Hrot již informovali, IFIS, reprezentovaný advokátem Markem Indrou, měl na účtech v bance kolem sta milionů korun. Zároveň měl ale u banky kontokorentní úvěr v obdobné výši. Podle dobře informovaného zdroje došlo minulý týden k započtení pohledávek z titulu vkladů proti  kontokorentnímu úvěru.

Samotný IFIS se o finanční operaci ve Sberbank příliš bavit nechce, ale provedení zápočtu vyloženě nepopřel. Šéf a majoritní akcionář fondu Indra to navíc už dříve deklaroval. Koncem března pro Hrot doslova uvedl, že „pro IFIS je situace vcelku pohodlná – věc se řeší zápočtem úvěru proti vkladům“. Pravděpodobně tak o zápočtu s vedením banky jednal IFIS již od té doby. 

Že k operaci došlo, potvrzuje i fakt, že na několika nemovitostech zajišťujících úvěr fondu IFIS byla dnes v katastru nemovitostí vyznačena plomba k vymazání zástavního práva. To je patrné například u průmyslového areálu ve Šlapanicích u Brna, kterým IFIS mimo jiné ručil.    

IFIS je zřejmě jedním z mála věřitelů Sberbank, kterým se podařilo zápočtu pohledávek proti úvěru dosáhnout. Zástupci banky případ nekomentovali a stejně tak ČNB jakožto regulátor trhu se k „zápočtové praxi“ nechtěla vyjadřovat.

„V otázkách Sberbank CZ se prosím obracejte přímo na Sberbank CZ. Ani v obecné rovině specifické případy Sberbank nekomentujeme,“ uvedla Petra Vodstrčilová z odboru komunikace ČNB. 

ČNB odebrala licenci tuzemské bance s ruskými kořeny Sberbank. Zatím jde o nepravomocné rozhodnutí, proti kterému se banka může odvolat. Informaci jako první přinesly minulý týden Hospodářské noviny a Seznam Zprávy. Mluvčí ČNB ale zatím informaci nepotvrdila s tím, že probíhající správní řízení centrální banka ze zásady nekomentuje. 

To probíhá od 28. února, kdy ČNB reagovala na odliv peněz z banky po útoku Ruska na Ukrajinu. Jen za dva dny lidé v panice vybrali z banky několik miliard korun. Pokud se odebrání licence potvrdí a stane se pravomocným, ČNB spustí její likvidaci a jmenuje osobu likvidátora. Pokud však banka neuhradí všechny své závazky ze sta procent, rozběhne se insolvenční proces, kde se budou o své nároky hlásit jednotliví věřitelé, v tomto případě zejména její klienti.