Hvězda na severu

IT firma z Ústí nad Labem vymyslela tahák, který přilákal globální investory. Teď míří do první startupové ligy

Hvězda na severu
foto Michal Čížek, týdeník Hrot

Michal Čížek je jedním z těch, kdo stojí za skvělým jménem českých vývojářů. Do Ústí nad Labem, kde žije a založil IT firmu, přitekla investice v objemu milionu dolarů. A pro ještě větší balík by si měla firma Samohyb jít příští rok. Dokonce plánuje vybudovat zázemí v USA.

Do globálního byznysu vystřelil Samohyb nápad na platformu, která umožní zabezpečené vzdálené připojení malým a středním firmám. Ano, má to co dělat s covidem, který posunul práci z domova na pozici celosvětového fenoménu. A protože v době nástupu lockdownů bylo připraveno jen málo služeb, jaké firma Michala Čížka poskytuje, upřela se na ně ihned pozornost světových investorů. I oni potřebují úspory v nejisté době bezpečně uložit a takto silný potenciál má v současnosti jen málokterý obor. Firma Samohyb teď stojí nejen před změnou názvu na GoodAccess podle svého produktu, ale i před globální expanzí a přílivem dalších desítek milionů. „Kdyby to neklaplo, museli bychom celou strategii překopat a změnit produkt,“ říká pro týdeník Hrot Michal Čížek.

S bratrem Martinem jste firmu založili, když vám bylo 29 a jemu 25. Co jste si od podnikání tehdy slibovali?

Začínal jsem, když mi bylo čtyřiadvacet. Tehdy ještě jako živnostník. Byl jsem jeden z prvních, kdo nabízeli bezpečné připojení VPN pro koncové zákazníky. Podobných firem existovaly na světě jednotky. Byla to velká příležitost už tehdy. Kdybych byl o pár let starší a měl zkušenosti, vzal bych si investora a dneska to mohlo být velké. Ale ujel mi vlak. Když jsme pak zakládali firmu, věděl jsem, že koncoví zákazníci už nebudou náš cíl, protože je ulovili velcí hráči. Cílili jsme proto na firmy, od roku 2016 jsme stavěli produkt pro malé podnikatele a v roce 2018 se z toho narodil základ pro GoodAccess.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit