Vypukne další očkovací šílenství? Moderna finišuje hned tři nové vakcíny

Konec pandemie covidu-19 se negativně projevil v příjmech velkých farmaceutických firem. Ty, které vyvinuly celosvětově podávaná očkování proti koronaviru, nyní hledají cesty, jak posílit svůj byznys. Moderna oznámila, že do poslední fáze studií přecházejí hned tři nové vakcíny.

Konec pandemie covidu-19 se negativně projevil v příjmech velkých farmaceutických firem. Ty, které vyvinuly celosvětově podávaná očkování proti koronaviru, nyní hledají cesty, jak posílit svůj byznys. Moderna oznámila, že do poslední fáze studií přecházejí hned tři nové vakcíny.

Celý článek
0

Do Legolandu už jen na podzim a v dešti? Vlastník se rozhodl zavést dynamické ceny

Zábavní parky a jiné atrakce majitele Legolandu – firmy Merlin Entertainments – stále netáhnou tolik lidí jako před covidem. Naplnit poloprázdné kasy zábavního impéria má zavedení dynamických cen.

Zábavní parky a jiné atrakce majitele Legolandu – firmy Merlin Entertainments – stále netáhnou tolik lidí jako před covidem. Naplnit poloprázdné kasy zábavního impéria má zavedení dynamických cen.

Celý článek
0

Český startup Agdata míří na Slovensko. Bude tam měřit kvalitu ovzduší

Už žádná obří zařízení o velikosti stavební buňky. Český startup Agdata vyvinul senzor na měření znečištění ovzduší, který má velikost diáře. Slováky zaujal svou cenou i přesnými výsledky.

Už žádná obří zařízení o velikosti stavební buňky. Český startup Agdata vyvinul senzor na měření znečištění ovzduší, který má velikost diáře. Slováky zaujal svou cenou i přesnými výsledky.

Celý článek
0

„Hustá dvojka“ socialisty nezachrání

Přísaha klesá, Jana Maláčová s Matějem Stropnickým ČSSD nezachrání. Sociolog Martin Buchtík a marketér Jakub Horák hodnotí šance politických stran „na hraně“.

„Hustá dvojka“ socialisty nezachrání
Matěj Stropnický a Jana Maláčová | Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Se spisovatelem a marketingovým specialistou Jakubem Horákem a sociologem Martinem Buchtíkem jsme si povídali o probíhající volební kampani. Bylo to zajímavé a hodně obsažné. Proto část o kampaních Přísahy a ČSSD přinášíme separátně. Hlavní část rozhovoru najdete v tištěném vydání týdeníku Hrot (č. 38).

Jak se vám jeví kampaň Přísahy, která v posledním modelu STEM vychází hodně hluboko pod pěti procenty a i jinde klesá?  

Buchtík: Přísaha nám stejně jako jinde klesá. Před prázdninami jsme ji měli na pěti procentech. Samozřejmě bere nejvíce voličů ANO, ale to je z velké části dáno tím, že voličů ANO je zdaleka nejvíce. Obecně nicméně podle našich dat bere hlasy ode všech možných stran a její voliči stojí uprostřed našich tematických map. Ne že by šlo o středové voliče, spíše se jedná o takový průměr ze všeho. Každý volič si do její podpory projektuje něco trochu jiného. 

Horák: Přísaha těží ze tří zdrojů – od ANO, od SPD a od Pirátů. Pomáhá jí étos pokračujícího boje proti korupci a postava bývalého ředitele Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu, který vedl i zásah na Úřadu vlády za premiéra Nečase. Problém je v tom, že lidé nejvíc slyší na antikorupční rétoriku v době, kdy se jim daří špatně.

Když přišla hypoteční a finanční krize a za Topolánka a Kalouska bylo nutné škrtit státní rozpočet, začali být lidé na korupci hodně citliví. Ve chvíli, kdy se po nich chtělo, aby si utáhli opasky, státním zaměstnancům se snížily platy a důchodcům se zmrazily důchody, najednou slyšeli o kabelkách za sto tisíc a zbrojních obchodech za miliardu a začali na to být hákliví.

Z pohledu Přísahy je však problém, že ekonomika jede, máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, nejméně sociálně rozevřené nůžky v Evropě, pocovidovou ekonomickou situaci jsme nakonec zvládli, zvedají se platy i důchody, korupce není tak horkým tématem. A navíc Šlachtovi chybí pojmenování konkrétní korupce. Na jaře mluvil o vyšetřování miliard rozkradených během nákupů zdravotnického materiálu, ale zdá se, že žádná konkrétní data v ruce nemá. Anebo s nimi alespoň zatím nevystoupil. Starší kauzy kolem Babiše, Faltýnka apod. nejsou tím, co by lidé čekali. Ale to ještě neznamená, že je nemá někde v rukávu a nevyjde s nimi týden před volbami. Že to prostě nebude to „lithium“ letošních voleb. Přísaze nepomohlo ani to, že se provalilo, že pro ni marketingově pracuje několik lidí, kteří dříve pracovali pro Babiše. Tím se jen posílila spekulace o tom, že Šlachta je s ním nějak spojen. A to mnoho lidí odradilo.

Martin Buchtík
foto Tomáš Novák týdeník HROT

 

Buchtík: Robert Šlachta na jaře se svou knihou objel velkou část Moravy a právě odtud těžila Přísaha největší část své podpory. Prázdniny to ale překryly a je otázka, zda se to dá znovu vybudit. Navíc tu už dlouho nikdo neudělal nic skandálně pochopitelného. Naposledy to byl Roman Prymula, který jako ministr vyhlásil zákazy a pak si šel sám sednout do prominentní restaurace na Vyšehradě. Ale kauzy typu milionů v krabici od bot tu prostě dlouho nebyly. A to je vlastně dobře, posouváme se pozitivním směrem, třeba i ve srovnání se sousedním Slovenskem nebo se všemi dalšími zeměmi na východ od Brna. 

Pojďme teď k sociálním demokratům a „husté dvojce“. Co tomu říkáte? Zachrání sociální demokracii? 

Horák: Ne, nezachrání. To je úplně absurdní, protože pokud se snažíme dokázat, že jsme ti, kdo řídí stát do nějaké sociální polohy, měli by to říkat lidé, kterým se to dá věřit. Kdyby ČSSD nasadila Vladimíra Špidlu a ten by o tom začal mluvit, dala by se vnímat nějaká kompetence. To je člověk, který někdy něco řídil a ví, o čem mluví. Kdežto Matěj Stropnický, který kdysi vedl Zelené, vlastní zámek a teď bojuje s tou korpulentní paní za práva lidí v továrnách? Neumím si představit, že by někdo uvěřil, že právě on rozumí ekonomice, že ví, o čem mluví, a že by ho k něčemu potřeboval. On bude bojovat proti Babišovi za to, aby lidé měli větší důchody? Jeho role by byla daleko pochopitelnější u Pirátů, u Zelených nebo u nějaké nové strany, která bude chtít reprezentovat generační výměnu. Ale takhle? Se ženou, která doteď sedí v Babišově vládě?

Buchtík: Já bych vycházel z toho, že když mám stranu kolem pěti procent a volební účast je asi šedesát procent, potřebuju oslovit asi jednoho z 35 dospělých v České republice, abych se dostal do Sněmovny. A tudíž to, že se to nelíbí mně nebo vám, ještě neznamená, že se to tomu jednomu z 35 nebude líbit. Je to vlastně dost podobné, jako když postavím kampaň na odporu proti povinnému očkování a dostanu za to 1,5 procenta, jak to chce Volný. To je první věc. Druhá věc je, jestli to opravdu zabere. Tady poctivě říkám, že nevím. Nicméně já se ptám, co by sociální demokraté dělali bez nich, bez toho, aby něco takového zkusili. Kdo by tam potom byl? Hamáček, kterému se zjevně do kampaně moc nechce, nemá to nasazení? On se vyčerpal červenou mikinou, která byla opravdu geniální a fungovala. Tam byl ten kontrast obleků a svetru, a hlavně naprosto srozumitelného a apelativního podání důležitých informací. Ale to se zřejmě nedá opakovat. A ještě k Janě Maláčové. Myslím, že jí nemůžeme upřít věcnou kompetenci, kterou ale neumí prodat.

Jakub Horák
foto Tomáš Novák týdeník HROT

  

Horák: Jenže v čem má kompetenci? Já se vás zeptám, na které škole působíte. 

Buchtík: Na žádné. 

Horák: A kde jste byl posledně?

Buchtík: Na fakultě sociálních věd.

Horák: Jasně, vy máte levicový bias. Všichni levičáci stejně jako všichni pravičáci, jako je tady Láďa (rozuměno Ladislav Mrklas, který rozhovor vedl – pozn. red.), si nedokážou představit, že by nahoru mohl jít někdo, kdo úplně odporuje jejich názoru. Vy z levicového prostředí si myslíte, že ten Stropnický říká v jádru správné věci. Z pravicového prostředí jsou zase třeba v šoku z nástupu Přísahy.

Buchtík: Já jsem vůbec o Stropnickém nemluvil. Mluvil jsem o Maláčové. A nenálepkujte mě, že mám nějaký bias. 

Horák: Jediný já ten bias nemám, protože jsem dokázal projít odleva doprava celým tím spektrem. Nejsem levičák, ale opravdu nevím, v čem je kompetence Maláčové. Rozdávat peníze vydělané podnikateli sociálně slabším? Ovšem tato role je v tomto kusu již obsazena a hrají ji Andrej Babiš a Alena Schillerová. A hrají ji výborně. Navíc se po celá ta léta ukazovalo, že co rozhodli oni, to platilo, ne nějaká Maláčová. Kompetence Maláčové nikoho nezajímá, protože je zbytečná. Pravda je, že se jí podařilo dostat do médií s těmi zásahy v továrnách, a musím říct, že vůbec netuším, jestli lidé z fabrik bojující o živobytí s ukrajinskými nebo mongolskými dělníky, které sem vozí agentury a jichž se ty zásahy týkaly, vůbec chodí k volbám. Podle mě, jestli ano, volí spíš SPD nebo ANO. A jestli mám odpovědět na otázku, co by měli dělat jiného, říkám, že bych vytáhl Špidlu. Někoho, komu se dá věřit, že něčemu rozumí. 

Buchtík: Shoda je na tom, že v rámci situace, do níž se dostali vlastní vinou, a s kartami, které mají k dispozici, nemají moc jiných možností. 

Horák: Podle mě mají. Vladimíra Špidlu. Už jen proto, že mu strana dopomohla k tak skvělému důchodu, asi nejlepšímu v celém Česku.