Hrotcast: Chvála „zbytečného“ zasedání bankovní rady ČNB

Od centrálních bankéřů jsme slyšeli hlavně lavírování, že řeší otázku snižování úrokových sazeb, ale nic nebudou naznačovat, říká Petr Sklenář. 

Hrotcast: Chvála „zbytečného“ zasedání bankovní rady ČNB
HROTCAST Miroslava Zámečníka a Petra Sklenáře

Po zasedání bankovní rady České národní banky zůstaly úrokové sazby beze změny. „Když bych byl hodně krutý, řekl bych, že to bylo zbytečné zasedání bankovní rady ČNB,“ říká v novém dílu Hrotcastu hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. „Nepřineslo žádnou novou informaci. Jenom že to sledují, že jsou proinflační a protiinflační rizika. Neposunuli jsme se nikam dál,“ říká Sklenář. A dodává: „Důležité bude další zasedání na začátku listopadu. To bude mít rada novou makroekonomickou prognózu.“

Sklenář vysvětluje, že i tehdy však budou bankéři trochu věštit, protože „důležité číslo uvidí až někdy v polovině února – o inflaci na začátku roku. Teprve tehdy odezní všechny šoky a ukáže se, kde ten inflační proces je a jak rychle zpomaluje“.

Kromě české inflace a sazeb probírali Sklenář s hlavním analytikem týdeníku Hrot Miroslavem Zámečníkem v aktuálním Hrotcastu, společném podcastu týdeníku Hrot a J&T Banky o nejaktuálnějším ekonomickém dění, také podstatně opatrnější výroky o inflaci v Maďarsku. A přes novou, reálné (nikoli ceníkové) ceny odrážející, metodiku výpočtu energií ČSÚ se oklikou vrátili k zasedání bankovní rady ČNB.

Hrotcast

Nová metodika se totiž po Novém roce promítne i do výpočtu inflace. „Podle nové metodiky se nízké ceny energií budou srovnávat se strašně vysokými cenami z loňska.“ ČNB s tím ale podle guvernéra Aleše Michla počítá, a podstatná pro další určování sazeb pro ni proto bude jádrová inflace (bez cen energií a potravin). „Takže se už nenechá ošálit efektem srovnávací základny. To je přece na pochvalu,“ komentuje to Zámečník.

Víc se dozvíte v novém Hrotcastu.

Hrotcast najdete každý týden kromě Spotify také na Apple Podcasts a Google Podcasts.