Horský byznys v bodě nula

Letošní dlouhá lyžařská sezona vykřesala pro vlekaře naději, že se covidem přidušený byznys opět rozjede. Potrápí ho ale ceny energií

Horský byznys v bodě nula
Ne všechna česká střediska hovoří o rekordních tržbách, návrat k předcovidovým hodnotám ale pozorují prakticky všichni. | Profimedia.cz

V polovině května už horké počasí láká spíše ke koupání. Přesto na dojezdu modré sjezdovky ve Svatém Petru ve Špindlerově Mlýně ještě několik dětí poskakuje na poněkud kropenatém pásu posledního sněhu. Větší souvislá sněhová peřina pokrývá i horní část Medvědína a také prudký svah na Stohu.

Je to připomínka, že nejslavnější české středisko zažilo nebývale dlouhou lyžařskou sezonu, která trvala od začátku prosince až do poloviny dubna. Po dvou katastrofálních letech byla pro místní byznysmeny živou vodou.

„Nemáme to úplně sečtené, ale předběžně to vypadá na vůbec nejlepší rok, jaký jsme ve Špindlu měli. Ale určitě se do toho propisuje i inflace, která se promítá i do našich tržeb a zisku,“ zamýšlí se slovenský finančník Igor Rattaj, šéf skupiny Tatry Mountain Resorts (TMR), která zdejší areál manažersky provozuje ve spolupráci s dalšími investory, jako jsou exředitel ČEZ Martin Roman, průmyslník Michal Korecký či pražský „politický podnikatel“ Tomáš Hrdlička.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit