Hledání české potraviny

Pepsi je česká potravina a kde se vezmou lískové oříšky. Novela přivádí vládní koalici na hřiště SPD.

Poslanci budou v závěrečném čtení rozhodovat o zákonu, který stanovuje kvóty na české potraviny ve velkých obchodech. A to z počátečních 55 na 78 procent v roce 2028. V zemědělském výboru už příslušný návrh podpořili členové vládní koalice spolu s SPD, schůze ve sněmovně začíná dnes.

Onomu nápadu lze vytknout mnohé. Od hádek o to, co je vlastně česká potravina (Znojemské okurky i Olomoucké tvarůžky by měly se zákonnou definicí problém, naopak Pepsi Cola vůbec), až po fakt, že pozměňovací návrh zdržuje už tak zpožděný zákon o dvojí kvalitě potravin, který mělo Česko už dávno přijmout. Do zákona se dá trefovat i z té strany, že neřeší kupříkladu suchý rok nebo mrazy, kdy by země třeba v meruňkách nebo třešních měla docela honičku. Pak jsou tu i velké neznámé. Například kde se vezme dost lískových oříšků a podobně.

To, co je ale nejdůležitější, je motivace k sepsání tohoto pozměňovacího návrhu. K zákonu se jich pro různé účely sešlo více než 25 a za kvótami jde nejostřeji ten z rukou Radima Fialy z SPD. Stejně jako při touze vypsat referendum o vystoupení z Evropské unie, po čemž SPD dlouhodobě touží, tady nehraje roli ani jeden jediný logický argument. Nikdo ho ani nepředložil. A všechny ostatní lze jednoduše vyvrátit.

SPD tady sází jen a pouze na emoce. Argumentuje, stejně jako jindy, slovy „Česko“ nebo „soběstačnost“, apeluje na národní zájmy, hrdost. Všechno tohle určitá část voličské základny ráda poslouchá, ale čísly nic z toho potvrdit nejde. Výhodně to prostě nevychází. Autoři návrhů to vědí, a tak se ani nějakou analýzou nezdržují.

Emoce nemají v legislativě co dělat. Že si tuhle hru vybrala SPD jako nástroj k úspěchu, je bohužel nepříliš bezpečná, ale už známá věc. Jenže pokud na ni začíná naskakovat ve volebním roce i vládní koalice, je to alarmující. Mluvíme o politicích, kteří dramaticky podcenili druhou vlnu epidemie koronaviru, kterým padají systémy na dálniční známky i registrace pro seniory na očkování. Tahle reprezentace se teď ustanovením onoho zákona zavazuje zavést v Česku soběstačnost potravin a garantuje, že nenastane žádný výpadek nebo zdražení nedostatkového zboží. Přitom nemá v ruce nic než emoční apel na voliče převzatý od SPD. Jestli tohle začne platit, nedopadne to dobře.