Opuštěný. Hlavní dárci republikánů dávají ruce pryč od Trumpa

V době sílící kritiky Joea Bidena začíná Republikánská strana větřit větší šance v následujících volbách. Hlavní mecenáši ale neprojevují zájem o opětovné sponzorování Donalda Trumpa.

Opuštěný. Hlavní dárci republikánů dávají ruce pryč od Trumpa
ilustrační foto | Shutterstock.com

I když Donald Trump oficiálně neoznámil, že bude chtít za republikány kandidovat na prezidenta i v roce 2024, jeho drtivá kritika Joea Bidena za zpackaný odchod amerických vojáků z Afghánistánu dává tušit, že by se chtěl do Bílého domu vrátit. K potenciálnímu znovuzvolení ale bude potřebovat přízeň velkých dárců spojených s Republikánskou stranou.

Ti zatím dávají najevo, že s bývalým prezidentem nechtějí mít nic společného. Nelíbí se jim hlavně způsob, jak reagoval na prohrané volby loni na podzim. Zároveń kritizují utrácení prostředků od drobných dárců. „Velké peníze a chytří lidé ztrácejí zájem o tuto show,“ glosoval možný návrat sponzorů k Trumpovi jeden z jeho dlouhodobých spojenců v Silicon Valley. 

Miliardáři, jako je Stephen Ross a Larry Ellison (zakladatel firmy Oracle), kteří v minulosti patřili mezi největší republikánské sponzory, už neplánují, že by opět pomáhali Trumpovu rodinnému klanu do Bílého domu. Spíše chtějí usnadnit republikánům ovládnout Kongres v polovině Bidenova funkčního období.

V čele státu by raději viděli senátory Marca Rubia z Floridy nebo Tima Scotta z Jižní Karolíny. Stále častěji se také hovoří o floridském guvernérovi Ronu DeSantisovi, kterému je 42 let a byl by o 36 let mladší než současný šéf americké administrativy. 

Lži o ukradených volbách

Dárci kritizují Trumpa za to, jakým způsobem utrácí peníze od drobných dárců na veřejných shromážděních, kde neustále opakuje falešná tvrzení ohledně ukradených voleb. Na tom už se nechtějí podílet. Trumpovy volební výbory vybraly v první polovině tohoto roku od jeho příznivců prostřednictvím e-mailů a textových zpráv přes sto milionů dolarů.

Bohatí podnikatelé nechtějí „pumpovat peníze“ do někoho, kdo je nepotřebuje, řekl jeden z republikánských stratégů, který zastupuje finančníky z newyorské Wall Street. Řada poradců velkých mecenášů nechce zveřejnit svá jména, protože se obávají odvety od Trumpa a jeho fanatických fanoušků, uvedla stanice CNBC.

I když není Trump úplně bez významnějších podporovatelů, jako je bývalá senátorka Kelly Loefflerová, texaský bankéř Andrew Beal nebo majitel hotelů a kasin v Las Vegas Phillip Ruffin, řada spojenců jej už opustila. 

Favorit DeSantis

Významnější dárci se zaměřují na volby v příštím roce, až se bude volit třetina Senátu a nová Sněmovna reprezentantů. Řada z nich hodlá finančně pomoci guvernéru Floridy DeSantisovi ke znovuzvolení příští podzim. Pak by se stal horkým kandidátem i na prezidenta. 

Republikánská židovská koalice, která podporovala Trumpa, chce nyní financovat znovuzvolení senátora Rubia na akci pořádané v září. Mezi jejími členy jsou vlivní republikáni jako zakladatel maloobchodního řetězce Home Depot Bernard Marcus, bývalý Trumpův poradce Jason Greenblatt nebo mluvčí Bílého domu v době, kdy byl prezidentem George W. Bush, Ari Fleischer. 

Pro Trumpa je ztrátou také úmrtí vlastníka kasin Sheldona Adelsona. S chotí Miriam patřili mezi velké sponzory Trumpovy politické kariéry. Vdova již naznačila, že nemá bezprostřední plány podporovat rodáka z Queensu i po prohraných volbách z loňského listopadu. 

Další významný finančník napojený na Trumpa Tom Barrack má zase problémy se zákonem. Byl zatčen kvůli obvinění z nezákonného lobbingu pro Spojené arabské emiráty. 

Televizní stanice NBC News uvedla, že v současné době se jako nejsilnější tvář republikánského odporu proti politice demokratů formuje právě DeSantis z Floridy, který kritizuje hlavně restriktivní opatření v boji proti covidu. Získává řadu středových voličů, ale i pozornost sponzorů, kteří mají blízko k republikánům. 

Lobbista Nick Iarossi, který pracuje pro DeSantise, zdůraznil, že floridský guvernér je ideálním protipólem současné administrativy ve Washingtonu. Voliče podle něj trápí kromě covidu i chaotický ústup z Afghánistánu a nelegální migrace přicházející z Mexika. Proto získává i řadu drobných dárců z celé Ameriky.