Heroismus a obrovské ztráty. Ruská propaganda využívá bitvu o Stalingrad k velebení války

Od konce nejkrvavější bitvy druhé světové války, ve které Sověti přišli o 1,2 milionu vojáků, uplyne osmdesát let. Kreml se nyní snaží válku na Ukrajině přirovnat ke Stalingradu.

Heroismus a obrovské ztráty. Ruská propaganda využívá bitvu o Stalingrad k velebení války
Rusko si připomíná 80. výročí ukončení bitvy u Stalingradu | foto Profimedia.cz

Bitva u Stalingradu je v Rusku synonymem sovětského – respektive ruského – hrdinství a zlomem v celé válce, kdy hitlerovské Německo muselo kapitulovat. V půlroční bitvě o město pojmenované po Stalinovi (dnes se jmenuje Volgograd, do roku 1925 Caricyn) šlo o to, kdo neustoupí a nakonec vyhraje i za cenu obrovských ztrát. V případě Rusů to bylo 1,2 milionu zabitých a raněných vojáků, Němci přišli o 900 tisíc vojáků od srpna 1942 do února 1943.

Právě datum 2. února 1943, kdy před osmdesáti lety kapitulovali poslední němečtí vojáci, se má stát mocným nástrojem ruské propagandy v současné válce na Ukrajině. Členové vládnoucí strany Jednotné Rusko byli vyzváni, aby toto výročí současným Rusům co nejvíce připomínali. A našli paralely mezi druhou světovou válkou s bojem proti německému nacismu a ruským bojem proti údajnému nacismu na Ukrajině, uvedl ruský deník Kommersant.

Doporučení Kremlu „pro práci s voliči“ dostali všichni poslanci ruské Dumy. Stalingrad mají připomínat minimálně celý týden na sociálních sítích. „Stejně jako bitva u Stalingradu je speciální vojenská operace linií, za kterou není možné ustoupit,“ uvádí se v materiálech pro členy Jednotného Ruska. 

Příprava na dlouhou a krvavou válku

Bitva o Stalingrad znamenala pro tehdejšího vůdce Sovětského svazu prestižní místo, které nelze opustit a přenechat nepříteli. Vzpomínkové akce lze vnímat i v kontextu toho, že se Putin snaží ruské obyvatelstvo připravit na to, že válka proti Ukrajině bude ještě dlouhá a velmi krvavá.

Rusko vykresluje boj na Ukrajině jako obranu ruského obyvatelstva na Donbasu, kde se už bojuje osm let, s připomínkou, že Stalingrad byl bráněn osm měsíců. „Dnešní události v rozsahu důsledků budou pro Rusko znamenat totéž co během Velké vlastenecké války: nepřítel uteče a my se vydáme na cestu k vítězství,“ zní šroubovaný jazyk kremelské propagandy. Na počest výročí vítězné bitvy byly silniční cedule s názvem Volgograd změněny na Stalingrad. Město má v rámci oslav navštívit i Putin.

Ruští politici byli také vyzváni k tomu, aby pořádali takzvané lekce odvahy ve školách jako součást výročních akcí a pomáhali veteránům stalingradských bojů. Studenti středních škol se pak mají zaměřit na téma rozpočtu a finanční gramotnosti. 

Rusko chystá mohutnou ofenzivu

Rusko se podle ukrajinských, ruských i západních zdrojů připravuje na mohutnou ofenzivu, v plánu má nasadit dalších 200 tisíc vojáků. Ukrajinci přitom tvrdí, že už Moskvě způsobili ztráty přesahující výši 128 tisíc vojáků.

Šéf NATO Jens Stoltenberg varoval, že se ruský diktátor nevzdává svých maximalistických cílů na Ukrajině, což znamená dobytí a ovládnutí celé země. K útoku by mělo dojít v souvislosti s blížícím se prvním výročím začátku války 24. února.

I když Putin hovoří o míru, připravuje se na eskalaci konfliktu, dodal. I proto by se měli členové NATO připravit, že konflikt na Ukrajině bude trvat dlouho. Pokud bude mít Putin vyhlídky na vítězství, nebude chtít jednat o míru. 

Americký Institut pro studium války (ISW) napsal, že Kreml bude chtít naverbovat i nezaměstnané v Rusku, rovněž ruské univerzity se připravují na další vlnu mobilizace. 

Kyjev se po slibu o dodávkách hlavních bojových tanků snaží západní spojence přesvědčit o dodávkách stíhaček. Zejména má zájem o americké F-16. Aby ukrajinská armáda dokázala ruské jednotky vytlačit ze svého území a ochránit své nebe, potřebuje alespoň dvě stovky západních strojů, uvedl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

Ideálním řešením pro modernizaci leteckých sil je výběr jednoho víceúčelového bitevníku, který by nahradil staré stroje sovětské výroby. Bílý dům se zatím k dodávkám amerických letadel staví skepticky.