Haló, tady doktor

Český zdravotnický systém čeká zásadní změna. Pojišťovny chtějí plnohodnotně proplácet telemedicínu

Haló, tady doktor
ilustrační foto | Shutterstock.com

Dohadování nad úhradovou vyhláškou, jež slouží jako podklad k proplácení zdravotní péče jednotlivým poskytovatelům, každoročně nebývá příjemné. Zatímco poskytovatelé péče často přicházejí s velkými požadavky na nové úkony a zvyšování úhrad, pojišťovny dvakrát obrací každou korunu a pečlivě zvažují, co si ještě mohou dovolit. Celé řízení často končí nezdarem, který musí svým jednostranným rozhodnutím vyřešit ministr zdravotnictví.

Podobné problémy se čekaly i v případě telemedicíny, která diagnostiku a léčbu pacienta přenáší do systému jedniček a nul, tedy digitálního světa. V úhradové vyhlášce dosud takové úkony vůbec nebyly. Covid-19 a obava ze šíření viru v čekárnách ale změnily náhled na dálkové lékařství. Zdravotní pojišťovny nyní připouštějí, že budou souhlasit s novými výkony proplácenými z veřejného zdravotního pojištění. Podle odborníků by to byl zlomový okamžik.

Za dva roky

Že pojišťovny chtějí dát telemedicíně zelenou, jako první prozradila Zdeňka Salcman Kučerová, ředitelka zdravotnického úseku Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR. „Úhradová vyhláška pro rok 2022 ještě příliš telemedicínu nereflektuje, ale mohu potvrdit, že velké téma to určitě bude v jednáních o úhradách pro rok 2023. Tam je velká vůle tyto úkony zahrnout,“ řekla na začátku listopadu Salcman Kučerová při neformálním setkání s novináři.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit