Zemanova poslední porážka

Jak se Miloš Zeman mýlil v politice. Konec jeho kariéry nemohl být smutnější.

Prognóza Zemanova stavu je podle Ústřední vojenské nemocnice krajně nejistá a v současné době není schopen vykonávat svou funkci. Informoval o tom předseda Senátu Miloš Vystrčil. Senát proto zahájí proceduru odebrání jeho pravomocí.

Jen pár desítek minut předtím vystoupil kancléř Vratislav Mynář, který se ostře opřel do Vystrčila a Senátu. Zřejmě už tušil, co přijde. Informacemi o vážnosti stavu prezidenta Zemana už totiž disponoval několik dní, jak v dopise Senátu potvrdila ÚVN. Lze se jen domnívat, jak dlouho už za Zemana koná jeho okolí.

Když Zeman v lednu 2018 s velkou pýchou vyhlašoval, že opětovné zvolení prezidentem České republiky je jeho posledním politickým vítězstvím, po kterém už nemůže přijít porážka, pletl se. Současné nedůstojné dění kolem jeho zdravotního stavu, které s nějvětší pravděpodobností vyústí v aktivování článku 66 Ústavy, je drtivou porážkou na konec jeho politické kariéry. I když za ni mohou především jeho nejbližší spolupracovníci.

Miloš Zeman před lety napsal memoáry s názvem Jak jsem se mýlil v politice. Zmiňoval i konkrétní jména lidí, kteří jej zklamali. Vratislav Mynář či Jiří Ovčáček by si v nějaké aktualizované verzi zasloužili zvláštní kapitolu.