Glosa: Lidovce potápějí důchodci. Ti současní i ti budoucí

Vládní škrty a plánovaná důchodová reforma nejsou něco, co by zrovna starší voliče ke KDU-ČSL přitahovalo.

Glosa: Lidovce potápějí důchodci. Ti současní i ti budoucí
Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka | foto Profimedia.cz

Z posledního volebního modelu agentury Median se největší pozornost obrací především k hnutí ANO a také ke KDU-ČSL. Zatímco partaj Andreje Babiše dosahuje mimořádně vysokých preferencí (momentálně 35,5 procenta), lidovci jsou na tom přesně naopak – Median jim na základě svého průzkumu přiřadil dvě procenta, což je dlouhodobé minimum. Lépe jsou na tom i sociální demokraté nebo komunisté.

Zisk hnutí ANO je vcelku pochopitelný. V opoziční roli může bezstarostně ostřelovat vládní pětikoalici a využívat všechny její přešlapy, chyby a nedostatky – a že jich od počátku jejího vládnutí rozhodně nebylo málo.

Lidovci zase doplácejí na důchodce. Jejich předseda a hlavní mediální tvář Marian Jurečka šéfuje resortu, který v době vládních škrtů a plánované důchodové reformy nemůže mezi širokou veřejností získávat více kladných bodů, ani kdyby se při vysvětlování nutnosti všech těchto kroků stavěl na hlavu.

Zjednodušeně řečeno: stranické preference KDU-ČSL potápějí současní, ale i budoucí důchodci.

Na nějaké konečné hodnocení je samozřejmě ještě brzy. Do klíčových sněmovních voleb je stále daleko, ale ještě před nimi tu budou evropské a krajské volby, které naznačí, jak na tom KDU-ČSL vlastně je.

Je také možné, že lidovci budou mít enormní zájem, aby nadále fungovala koalice Spolu s ODS a TOP 09, která by jim měla zajistit poslanecká křesla.