Glosa: Když víno není v očích politika alkohol

Někteří politici žijí v permanentní schizofrenní situaci. Povinnost veřejného činitele jim velí kázat o škodlivosti alkoholu a dalších návykových látek, když se však má na vybraný nápoj uvalit vyšší daň, najednou už alkohol není metla lidstva.

Glosa: Když víno není v očích politika alkohol
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula | foto Profimedia.cz

Před několika lety se do této pasti chytil někdejší ministr financí a premiér Andrej Babiš (ANO), který po Sněmovně chodil s cedulí, jak zlevní pivo. A skutečně pak daň z čepovaného piva nechal zařadit do nižší sazby DPH. A pak byl překvapený, že pivo nezlevnilo, naopak, cena nadále postupně roste.

Jako ekonom má přece vědět, že DPH je jen jednou z cenových položek. A proč by měl navíc hostinský nebo majitel restaurace zlevňovat, když má každý den plnou hospodu? To si raději těch pár korun navíc z jednoho půllitru strčí do kapsy. Nebo by měl zlevnit jenom proto, že Babiš chodí mezi poslanci s cedulí s obrázkem půllitru?

Teď se do podobného problému zamotal i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který na Twitteru alkohol coby návykovou látku vyloženě zlehčoval. Když jde o moravské vinaře, tak víno přece není alkohol, že? Nebo pořád je? 

Jedná se o spor o zdanění tichého vína, na něž je zatím nulová spotřební daň. Nekula, který pochází z jižní Moravy, dal veřejně jasně najevo, že to tak má zůstat, když napsal, že „podporuje“ přiměřené užívání návykových látek, prý samozřejmě s nadsázkou, ovšem pouze v případě, že tyto „návykové“ látky pocházejí od moravských a českých vinařů.

Aby tomu Nekula nasadil korunu, ve stejnou dobu vytasil svou představu o úplném zákazu produktů s CBD z konopí. Asi nepochází z moravských vinic.