George S. Patton: Rus je barbar a opilec

Před šestasedmdesáti lety, na samém konci evropské části druhé světové války, se v Praze střílelo. Rubrika Tardis se vydala promluvit si s mužem, který u toho nebyl, ačkoli být chtěl: s americkým generálem Georgem Pattonem. Ale kdyby tehdy bylo po jeho, vypadala by následující desetiletí v Praze nejspíš úplně jinak.

George S. Patton: Rus je barbar a opilec
George S. Patton | Profimedia.cz

Pozn. red. Experimentální rubrika Tardis využívá slavného stroje času britského (mimozemského) cestovatele Doctora Who. Jeho prostřednictvím necháváme promluvit muže a ženy z minulosti, kteří mají co říct k přítomnosti.

Na začátku května roku 1945 jste byl velice nespokojen s rozhodnutím generála Eisenhowera nechat Prahu Rusům. Co vás na tom hnětlo nejvíc?

Slíbili jsme Evropanům svobodu. Bylo horší než nečestné nepostarat se, aby ji také dostali. Mohlo to znamenat válku s Rusy, ale co má být?

Proč jste tak hrr do války proti Rusům?

Během prvního týdne poté, co dobyli Berlín, zastřelili Rusové každou ženu, která na ulici utíkala. Ty, co neutíkaly, znásilnili. Kdyby mi tehdy (Spojenci) dovolili Berlín dobýt, nestalo by se to.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit