Německý Gazprom ovládl moskevský dýdžej. Vláda firmu raději zabavila

Ovládnutí „německého“ Gazpromu neznámým dýdžejem z Moskvy vyděsilo spolkovou vládu, která na společnost uvalila nucenou správu. To se dotýká i českých aktivit plynárenského gigantu.

Německý Gazprom ovládl moskevský dýdžej. Vláda firmu raději zabavila
ilustrační foto | Shutterstock.com

Dmitrij Vladimirovič Cepljajev je znám nejspíš jen návštěvníkům moskevských nočních klubů. Dle několika málo dostupných fotografií jde o potetovaného dýdžeje středního věku se zálibou v pletené červené čepici. V minulosti také obchodoval s auty, to je však asi tak všechno, co je o Cepljajevovi známo. Jak však zjistil renomovaný server Business Insider, právě on 25. února, tedy pouhý den po startu ruské invaze na Ukrajinu, ovládl společnost Gazprom Germania, německou dceru ruského plynového gigantu.

Pod Gazprom Germania spadají plynové zásobníky a plynovody v Německu, společnost ovládá obchod s ruským plynem do Evropy a přes plynovody Eugal a Opal kontroluje také dodávky do Česka. Aktivní je i přímo na tuzemském trhu, kde skrze společnosti Vemex Energie či Wingas dodává energie koncovým zákazníkům. Nový majitel si však miliardového majetku dlouho neužil. Z obavy o bezpečnost dodávek nejen do Německa převzal kontrolu nad společnostmi v bezprecedentním kroku německý stát.

Jediný povel nového vlastníka

Kousek na jih od křižovatky dvou proslulých berlínských ulic Friedrichstraße a Unter den Linden se nachází turisticky velmi oblíbený bývalý hraniční přechod Checkpoint Charlie z doby studené války. Cestovatelé si s oblibou fotí selfíčka s figuranty amerických vojáků, málokoho by však napadlo popojít od checkpointu o kousek dál. Jde v zásadě o nudnou kancelářskou oblast a kromě redakcí známých deníků TAZ, Bild nebo Die Welt zde nic zajímavého není. V těsném sousedství posledně jmenovaného média má však v nenápadné budově v ulici Markgrafenstrasse v čísle 23 sídlo Gaz­prom Germania.

Majetková struktura firmy prošla v posledních týdnech překvapivými změnami. Jak vyplývá z údajů v německém rejstříku, novým majitelem Gazpromu Germania se koncem února stala z 99,9 procenta dceřiná společnost Gazpromu jménem Gazprom Export Business Services. Zdálo by se tedy, že Gaz­prom nad německou dcerou stále drží kontrolu a firmu prodal sám sobě. Pouze 0,1 procenta přešlo na tajemnou společnost Joint Stock Company Palmary, která se podle ruského rejstříku zabývá obchodem s nemovitostmi.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit