Gazdíkův nástupce na školství? Revoluci nečekejme

Nový ministr školství Vladimír Balaš (STAN) vstupuje do funkce se slibem, že naváže na plány svých předchůdců. Nic jiného mu nejspíš ani nezbývá.

Gazdíkův nástupce na školství? Revoluci nečekejme
Vladimír Balaš | foto Profimedia.cz

Velké prázdniny nám začínají s novým ministrem, kterým je odborník na ústavní a mezinárodní právo, profesor z Právnické fakulty Univerzity Karlovy Vladimír Balaš. Nástupce Petra Gazdíka ale na ministerstvo nepřichází s velkou odbornou podporou. Naopak. Významné školské organizace ústy svých představitelů o politikovi říkají, že o něm nikdy neslyšely, a neskrývají skepsi. Do nováčka ve vládě Petra Fialy (ODS) si hned ze začátku, jak už je téměř zvykem, trochu rýpla i hlava státu. Prezident Miloš Zeman sice Balaše 29. června jmenoval, ale zároveň mu vzkázal, ať si „doplní znalosti o regionálním školství“.

Severský systém se líbí

Otázkou je, co lze od dosavadního poslance čekat. On sám se zatím ve svých vyjádřeních omezuje zejména na to, že „klidnější“ prázdninové období chce vy­užít na seznámení se s resortem. „Rozhodně ode mě ale nečekejte žádnou revoluci. Dosavadní koncepce rozvoje školství, včetně projektu 2030+, jsou nastaveny poměrně dobře. Vždycky jsem říkal, že se mi líbí severský systém, a myslím si, že naše koncepce se tomu blíží,“ řekl politik v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál. Navazovat prý chce na to, co již rozpracovali jeho předchůdci Robert Plaga (za ANO) a Petr Gazdík.

Podle Miroslava Hřebeckého, ředitele vlivné organizace EDUin, je Balašem zdůrazněná kontinuita jediným možným a rozumným krokem. „Pan ministr Balaš se na post nijak nepřipravoval a vzdělávací politiku nesledoval. Přichází nepřipraven, a přitom školství má mnoho akutních problémů a rozpracovaných věcí,“ poukazuje Hřebecký.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit