Největší ruské bance se daří. Sberbank po historickém zisku vyplácí rekordní dividendu

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Celý článek
0

Evropa je ekonomickým obrem, ale politicky je stále trpaslíkem. Je čas to změnit

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Celý článek
0

Praze chybí 85 tisíc bytů. Ceny ale nejsou přepálené, dál porostou, říkají developeři

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Celý článek
0

Gates slibuje vakcínu za tři dolary

Zakladatel Microsoftu hodlá dotovat vakcínu proti covidu 150 miliony dolarů, aby si ji mohli dovolit i lidé v chudých zemích.

Gates slibuje vakcínu za tři dolary
Bill Gates | Shutterstock.com

Druhý nejbohatší člověk světa se rozhodl navýšit svou podporu pro očkovací látku proti nové formě čínské chřipky. Bill Gates, který disponuje majetkem ve výši 114 miliard dolarů, chce na boj proti poslední pandemii vydat půl miliardy dolarů prostřednictvím své nadace.

Částka 150 milionů dolarů by měla zvýšit dostupnost očkování pro chudé země, které si nemohou tržní cenu vakcíny, která zatím není k dispozici, dovolit, vysvětlil americký filantrop. Očekává se ale, že očkovací látka by pro běžnou populaci měla být dostupná příští rok.

Ve Spojených státech se vývoj vakcíny stal i předmětem předvolební kampaně. Prezident Donald Trump tlačí na to, aby byla vakcína schválena pro americký trh ještě před začátkem listopadu, kdy budou voliči rozhodovat o tom, zda zůstane v Bílém domě další čtyři roky, nebo jej vystřídá demokrat Joe Biden, jenž zatím v průzkumech s náskokem vede.

Gates naposledy finančně podpořil Serum Institute of India, což je největší globální výrobce vakcín podle vyrobených kusů. Miliony dolarů mají sloužit k tomu, aby se levné očkování dostalo k nejchudším lidem a vakcína proti covidu nezůstala privilegiem jen pro nejbohatší. Indický výrobce má zajistit výrobu 100 milionů dávek, jež mají stát maximálně tři dolary. Farmaceutický průmysl počítá s tím, že se cena bude pohybovat okolo trojnásobku, tedy deseti dolarů za jednu očkovací dávku.

Vakcína pro dceru

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že jeho země má jako první na světě vakcínu proti koronaviru. Prý ji už vyzkoušela i prezidentova dcera. Hromadné očkování by mohlo začít už v září. Nejprve by měli být očkováni zdravotníci, následně učitelé. Německá agentura DPA uvedla, že bez řádných dat z třetího kola klinických zkoušek je uvedení vakcíny na ruský trh riskantní.

Zakladatel softwarové firmy Microsoft v posledních dvou dekádách patří mezi největší soukromé investory do vývoje nových vakcín. Celkem už dostupné očkování podpořil čtyřmi miliardami dolarů. V roce 1999 založil projekt Gavi, jenž má podporovat rozšíření očkování po celém světě proti nejnakažlivějším nemocím.

Sedmý nejmocnější člověk na planetě si postěžoval, že Bílý dům nechce uvažovat o globálním boji proti pandemii, ale v první řadě myslí před volbami pouze na americké voliče a přispívá tak k „očkovacímu nacionalismu“, před kterým varuje Světová zdravotnická organizace. Bez globální spolupráce bude totiž boj proti novému viru neefektivní.

Chaotický Trump

Gates se snaží přesvědčit americké zákonodárce, aby nová legislativa počítala s daňovými úlevami pro ty, kteří přispějí na projekt Gavi. „Mluvil jsem s Pencem (viceprezident), Mnuchinem (ministr financí) a Pompeem (ministr zahraničí). Zejména o tom, zda USA poskytne peníze na pořízení očkovací látky pro rozvojové země,“ řekl v rozhovoru pro časopis Wired. Proběhla už řada schůzek, ale bez hmatatelného výsledku.

Gates nicméně doufá, že výrobci – farmaceutičtí giganti AstraZeneca a Novavax – umožní v momentě, kdy se výroba vakcín rozjede, cenu co nejvíce snížit. Nízké ceny by chtěl zaručit kromě Indie i pro dalších 91 nejchudších zemí světa. Sám kritizuje systém testování v Americe, většina testů je podle něj nekvalitní. Největší ekonomika světa nástup pandemie vůbec nezvládla, zákaz cestování přišel podle Gatese pozdě a zemi zároveň chybí jasné vedení. Poukazuje na chaotické kroky Donalda Trumpa, který nejprve závažnost epidemie zlehčoval. Teprve se zpožděním několika měsíců se v zemi začínají používat roušky.

Zakladatel Microsoftu chce podporovat tu vakcínu, která se ukáže jako nejúčinnější v potírání covidu-19. Zatím existuje 28 různých týmů, které už započaly s klinickými studiemi s pacienty. Přitom každý výrobce bude mít odlišné náklady na případnou výrobu.

Odborníci upozorňují na to, že bude velmi složité vyrobit několik miliard dávek, aby bylo možné proočkovat populaci na celém světě. Na to současný farmaceutický průmysl nemá kapacity, protože musí vyrábět i další očkovací látky, například na běžnou chřipku. Proto se může stát, že vakcína bude dostupná hlavně pro bohaté. Tomu chce Gates zabránit.