Freakshow vlažného Valentýna aneb Kdo také chce být rakouským prezidentem

Rakouský prezidentský úřad v říjnu nejspíš uhájí Alexander Van der Bellen. Do voleb proti němu nastupuje sestava mimořádně bizarních kandidátů

Freakshow vlažného Valentýna aneb Kdo také chce být rakouským prezidentem
Nejen Andrej Babiš neoriginálně zkopíroval trumpovskou kšiltovku. Gerald Grosz má s českým expremiérem společný i talent pro sebeprezentaci na sociálních sítích. | Profimedia.cz

Jana Bobošíková se v Rakousku jmenuje Richard Lugner. Vídeňský developer se i ve světovém bulváru proslavil tím, že na pompézní plesy ve vídeňské opeře pravidelně zval spíše céčkové než béčkové hollywoodské celebrity. Ve vlasti je však znám i jako věčný kandidát do všemožných politických funkcí, který nikdy nezaznamenal ani minimální voličský úspěch. Naposledy se Lugner neúspěšně ucházel o prezidentské křeslo v roce 2016.

Lugnerovi, přezdívanému též Mörtel, tedy malta, bude ovšem na podzim devadesát, a letošních prezidentských voleb, naplánovaných na 9. října, se tak už neúčastní. To je sice škoda, Mörtel však dokázal inspirovat mnoho „důstojných“ následovníků.

Podobně jako v Česku i v Rakousku projevilo o prezidentský úřad zájem přes dvě desítky většinou velmi bizarních kandidátů z řad konspiračních teoretiků, antivaxerů či radikálních katolíků, kteří chtějí nahradit rakouskou vládu Bohem. Podmínky pro kandidaturu nejsou v Rakousku tak striktní jako v Česku. Uchazeči musí být minimálně 35 let a mezi podporovateli musí sesbírat pouze šest tisíc úředně ověřených podpisů. Do pátečního termínu to stihlo splnit jen sedm zájemců o pobyt v Hofburgu. Příznivci výstřednosti mají ovšem i tak z čeho vybírat.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit