Fraška kolem reorganizace společnosti Oleo Chemical končí

Nejvyšší soud zamítl dovolání prokonkurzní skupiny věřitelů soustředěných kolem společnosti Ravak.

Fraška kolem reorganizace společnosti Oleo Chemical končí
Ilustrační foto | Shutterstock.com

Reorganizaci společnosti Oleo Chemical (OCH), kterou již před několika lety odsouhlasila většina věřitelů firmy, nic nebrání. Nejvyšší soud totiž zamítl dovolání prokonkurzní skupiny věřitelů soustředěných kolem společnosti Ravak.

V praxi to znamená, že reorganizace OCH přijatá většinou věřitelů, schválená Městským soudem v Praze a následně potvrzená pražským vrchním soudem může být finálně dokončena.

Skončí tak déle než jedenáct let trvající insolvenční řízení prvního tuzemského producenta biopaliv. Jejich výrobu v OCH provozuje od roku 2013 v Liberci společnost Temperatior. 

OCH ročně vyrobí zhruba 55 tisíc tun biopaliv takzvané druhé generace a patří mezi jejich tři nejvýznamnější evropské producenty. Společnost veškerou svou výrobu exportuje do zemí Evropské unie. 

Dokončení reorganizace OCH mimo jiné znamená také možnost dalšího rozvoje výrobní technologie a její rozsáhlou modernizaci, kterou kvůli nejistotě související s časově se táhnoucím insolvenčním řízením (od února 2011) nebylo možné provést. „Je to pro nás po těch letech neustálých sporů obrovská úleva a satisfakce. Nyní můžeme bez obav zásadně zmodernizovat celou výrobní linku v Liberci a reálně uvažovat i o expanzi,“ komentoval rozhodnutí Nejvyššího soudu generální ředitel společnosti Temperatior Michal Fišer.

Obdobně reagoval i člen představenstva OCH Jaroslav Jandura: „Zamítnutí dovolání ze strany Nejvyššího soudu vnímáme také jako potvrzení zákonnosti celého procesu reorganizace. Věříme, že tímto dojde k ukončení veškerých pokusů společnosti Ravak o jeho zpochybňování, včetně uměle vytvářených konstrukcí v trestněprávní oblasti.“

Společnost Ravak se zatím k rozhodnutí Nejvyššího soudu nevyjádřila.