Rána pro ukrajinskou ekonomiku. Evropa omezí dovoz drůbeže, vajec a cukru

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Celý článek
0

Důchodová reforma musí být na sílu. Dobrovolnost nemá smysl, kdo si nechce spořit, ať ze systému vystoupí

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Celý článek
0

Praha nestaví a je drahá. Investory teď více lákají Brno a Ostrava

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Celý článek
0

Fond IFIS přitvrzuje, vyhrál důležitou bitvu o Arcu

V bojích o majetek zadlužené skupiny Arca Investments si připsal důležité body nájezdnický fond IFIS, vedený brněnským advokátem Markem Indrou

Fond IFIS přitvrzuje, vyhrál důležitou bitvu o Arcu
Marek Indra | IFIS

IFIS zatočil s plány šéfů skupiny Arca reorganizovat důležitou dceřinou firmu ve Františkových Lázních. V pondělí 19. července totiž schůze věřitelů společnosti Františkovy Lázně Savoy odstřelila insolvenčního správce Leeho Loudu. Ten je přitom stěžejní figurou pro plány Rastislava Veliče, většinového majitele a šéfa skupiny Arca, a jeho advokáta Petra Kuhna pro reorganizaci nejen lázeňské hotelové společnosti, ale také celé obří skupiny Arca Investments s neméně obřími dluhy přes 15 miliard korun. 

Místo Loudy jmenovala insolvenčním správcem Davida Jánošíka, další známou figuru mezi tuzemskými správci. Při pohledu na jeho poslední velká angažmá je jasné, že patří mezi favority právě fondu IFIS. Jánošík například vedl obří krach stavební skupiny PSJ, kde právě IFIS patřil mezi významné a vlivné věřitele.

Také v případě společnosti Františkovy Lázně Savoy (FLS) je IFIS klíčovým věřitelem, když koupil bankovní pohledávku ve výši 42 milionů korun od Raiffeisenbank. Od začátku navíc nemá pro plány Veliče a spol. příliš velké pochopení. Kromě odvolání správce věřitelé v čele s IFIS odňali vedení FLS také právo chystat reorganizační plán.

„Naším cílem bylo odejmout společnosti Františkovy Lázně Savoy právo na reorganizační plán a dát jej věřitelům a změnit správce. Obojí se podařilo. O financování reorganizace se už nyní hlásí dva solventní zájemci, což je pro věřitele skvělý signál,“ uvedl k tomu Marek Indra, majoritní vlastník fondu IFIS. 

Ten má nyní nakročeno také k ovládnutí věřitelského výboru, veledůležitého orgánu pro další vývoj celé kauzy. Dění ve Františkových Lázních je důležité i pro budoucí dění v celé skupině Arca. Právě reorganizace FLS měla být pro Kuhna a jeho tým jakousi laboratoří pro řešení úpadku celé skupiny. Právě z této pozice měl Louda přejít na správcovskou židli pro celou skupinu Arca. Tato taktika už Veličovi a spol. ale zřejmě definitivně padla.

Bude právě IFIS nakonec tím hlavním katem šéfů skupiny Arca? Přitom byla i doba, kdy to vypadalo, že nájezdníci z IFIS s vedením krachující skupiny Arca Investments a jejím šéfem Rastislavem Veličem najdou společnou řeč. Oba tábory tlačily na řešení úpadku skupiny v Česku a šly proti Pavolu Krúpovi, zakladateli Arca Investments, který dnes s Veličem vede ostrou právní a mediální válku. 

Teď to ale vypadá, že ve složitém insolvenčním příběhu jsou nejvíce znepřátelenými stranami právě IFIS na jedné straně a advokát Petr Kuhn a Rastislav Velič na straně druhé. Jejich vztah totiž postupně gradoval do totální averze. Z původních snah domluvit se sešlo a vše se vyhrotilo poté, co Kuhn v jednom z dokumentů zaslaném soudu nepřímo označil IFIS za příslušníky insolvenční mafie, když připomněl některé historické vazby fondu, například na bývalého brněnského soudce Jana Kozáka, který čelil kritice za vedení krachu OP Prostějov a následně byl suspendován za údajné pochybení v jiné kauze.

To zřejmě Marka Indru vyprovokovalo k ještě větší ofenzivě. Minulý týden například zástupci IFIS podali trestní oznámení na šéfy skupiny Arca kvůli údajnému nepoctivému jednání při vydávání směnek.  

„Zjištěné okolnosti výrazně narušují důvěru v poctivý záměr skupiny Arca na reorganizaci jejího obchodního závodu. Víme a máme podloženo, že docházelo k prodeji směnek poškozeným věřitelům, ačkoli se společnost již prokazatelně nacházela v úpadkové situaci,“ uvedl k tomu Indra. 

Tento týden přidal další úder na půdě společnosti Františkovy Lázně Savoy. Jak odpoví obránci skupiny? Mohou ještě udržet insolvenční proces pod svou kontrolou? Nebo jejich plány začnou největší věřitelé drtit na prach? 

Podle Rastislava Veliče neproběhla v pondělí schůze věřitelů legálně. Vedení skupiny v obsáhlém prohlášení uvedlo, že na schůzi došlo k protiprávní výměně insolvenčního správce. 

„Návrh reorganizace, který prezentovaly osoby spojené s IFIS, počítá s pouze třicetiprocentním uspokojením pohledávek společnosti Arca Investments. Tento krok poškodí všechny věřitele společnosti Arca Investments. Původní návrh reorganizace představený společností FLS přitom navrhoval uspokojení všech pohledávek ve stoprocentní výši,” uvedl Velič. 

Skupina IFIS podle něj navrhuje, aby investor vybraný IFIS koupil majetek společnosti FLS za nižší cenu, než jakou stanovil znalecký posudek. 

Velič a jeho advokáti navíc zpochybňují už samotnou pozici fondu IFIS coby věřitele. „Pohledávky společnosti IFIS jsou popřeny ze strany insolvenčního správce i dlužníka. Část pohledávek společnosti IFIS byla již zaplacena, zbytek je smyšlený. IFIS tedy není věřitelem společnosti FLS, a nemá tak jakékoli legitimní právo rozhodovat o její reorganizaci. Soudkyně v rozporu s rozhodnutím věřitelů povolila společnosti IFIS hlasovat s její neexistující pohledávkou,” stojí v prohlášení skupiny Arca, kde Velič a spol. na IFIS opět útočí kvůli personálním vazbám. 

„Za skupinu IFIS se schůze navíc účastnili Jan Kozák a Jan Čermák, kteří byli již dříve odsouzeni za podvody a trestnou činnost přímo spojenou s insolvenčními řízeními. Pochybně postupovala také soudkyně. Ta odmítla předat námitku podjatosti vyššímu soudu k rozhodnutí a přes protesty postupovala dál v řízení,” stojí v reakci skupiny Arca Investments. Společnost Františkovy Lázně Savoy tak podle tohoto prohlášení s postupem soudu nesouhlasí a hodlá podat ústavní stížnost.