Fixlování se pozná

Na matematiku nepotřebujete žádné zvláštní buňky, říká popularizátorka matematiky Tereza Bártlová.

Fixlování se pozná
Tereza Bártlová | Ludvík Hradílek

„Když falšujete výsledky, volíte čísla velmi náhodně, co nejvíce různá a co nejdál od sebe. Ale v reálném světě se čísla mnohem častěji v určitých sekvencích opakují,“ tvrdí matematička Tereza Bártlová z Univerzity Karlovy, která na příkladech z běžného života i na seriálu Simpsonovi ukazuje, že matematika může být zábavná. 

Co je těžší: popularizovat matematiku mezi dětmi nebo dospělými?

Já osobně v tom rozdíl nevidím. Jen volím jinou formu sdělení a zpracování témat. Pro děti i dospělé hledám spojitosti s reálným světem kolem nás. Chci ukázat, že matematika není abstraktní věda, které se věnují podivíni v bílých pláštích. Matematika je všude kolem nás.

Můžete uvést nějaké konkrétní příklady? 

Pro děti často volím příklady z geometrie, protože geometrie je názorná, dá se takzvaně osahat, můžete skládat, stříhat. Například na hře minigolfu se dá skvěle vysvětlit osová souměrnost – kam se máte trefit, aby míček skončil v jamce. Pro středoškoláky a dospělé je důležité ukázat, k čemu je dané téma dobré a uplatnitelné v praxi. Vysvětlit, že účelem výpočtu rovnice není jen výsledek x = 3, ale že se takové neznámé objevují všude v našem životě – od vyměřování pozemku nového domu, v mobilních telefonech nebo třeba jako šifrování při platbě kartou v obchodech.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit